Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona l´any 1976, el doctor Lluís Martínez Via exerceix com a metge dermatòleg des de fa més de 35 anys i és el director-gerent de l´Albera Salut de Peralada, una entitat compromesa amb l´entorn i les persones. El Dr. Martínez Via parla de les noves tendències de l´atenció primària, destinades a transaccionar amb el malalt per buscar el seu benestar.

Albera Salut és una Entitat de Base Associativa (EBA) amb un alt nivell d´autoexigència i d´implicació per part dels seus professionals. Amb la voluntat de seguir millorant l´assistència als pacients, s´ha adherit ara al Projecte Essencial del Departament de Salut que identifica pràctiques clíniques de poc valor i promou recomanacions per tal d´evitar-ne la realització, dins l´àmbit de l´atenció primària.

Com ha canviat el model de l´assistència primària els darrers anys?

Podem dir que ha passat d´un model paternalista: "el metge deia et toca fer això", a un altre model més científic, i que escolta més el malalt. No deixa de ser paternalista en el fons, però es recolza en l´evidència científica: "tu has de fer-te baixar la pressió arterial, perquè tens un risc científicament demostrat, un percentatge elevat de tenir un problema", i això és el que estem fent. En aquests moments, està agafant més protagonisme la transacció amb el malalt. Això vol dir que jo, com a agent de salut, haig d´assessorar i ajudar el pacient en els temes de salut perquè assoleixi el seu benestar, acompanyar-lo, però respectant la seva voluntat. Per exemple: molta gent segueix una dieta per al colesterol, la diabetis i amb això s´amarga la vida. Els valors han d´evolucionar, i el metge, per la proximitat, professionalitat i seguiment que fa del malalt ha de tenir en compte que el més important és que sigui feliç, el seu benestar. Potser amb més temps, més entrevistes, més persuasió puc aconseguir que deixi el tabac, però no el faré sentir culpable, no em correspon. Sempre s´ha de parlar en positiu: "et sentiràs millor si deixes l´hàbit del tabac" i si et pregunto, si encara fumes, ho faré amb un somriure.

Quins altres valors cal modificar?

També la tecnificació de la medicina fa que moltes vegades sobrediagnostiquem a la gent i fem més terapèutica del que toca, el públic també espera sortir amb una recepta a la mà, és el cas del sobrediagnòstic. Un cas clàssic és la PSA, Prostatic Specific Antigent, una prova que va sortir fa uns vint anys per detectar en homes sense cap sospita de molèsties prostàtiques, a partir de 50 55 anys, si tenia molta possibilitat de càncer de pròstata, a través d´una analítica. S´ha anat veient que allò no anava bé, ja que hi havia gent que sortia amb la PSA elevada sense tenir cap símptoma i se´ls sotmetia a biòp­sies, i podien arribar a passar-ho malament: disfuncions sexuals, incontinència urinària, i després no era res, i havien passat uns mesos de patiment perquè havien sortit els valors alts. També passava al revés: gent que li havia sortit normal, un dia començaven a fer sang. Això ha fet que es revisi. Només s´ha de fer la PSA si la persona té símptomes o quan ja han estat diagnosticades per veure l´evolució. Cada vegada més el Departament de Salut insisteix en aquestes pràctiques de poca validesa científica recollides en el que anomena Projecte essencial. Es pot consultar la informació a la web del Projecte Essencial del Departament de Salut: essencialsalut.gencat.cat

De quina manera heu implantat el Projecte Essencial els professionals d´Albera Salut?

Nosaltres hem convertit aquesta manera de fer en la nostra filosofia de centre, volem promoure el diàleg entre professionals sanitaris i pacients i hem repartit a tots els consultoris una informació amb les preguntes que pots fer abans d´entrar a la consulta: Necessito aquesta prova, tractament o intervenció? Quins són els riscs indesitjables? Hi ha alguna opció més senzilla i més segura? Què passa si no faig res? Volem que això serveixi perquè la gent reflexioni una mica i que no entrem en una cadena que moltes vegades no està justificada. La tecnificació de la medicina, que és necessària, ha creat un ambient coercitiu. El Departament de Salut el que vol ara és deprescriure, considera, per exemple, que un medicament que funciona bé, quan s´ajunta amb una persona gran, que pren altres medicaments, se li afegeix un risc i això s´ha de revisar, proporcionant-li un grau d´informació solvent.

Quan neix aquest projecte?

Els ideòlegs ho van plantejar als anys 80 i el Projecte Essencial va néixer ara fa uns cinc anys, però ara és quan agafa dimensió, és la nova tendència i nosaltres som dels primers a incorporar-la com a filosofia de centre, però la resta l´aniran implantant. A la nostra web, hem publicat el vídeo Més no sempre és millor, on s´explica precisament aquesta nova manera de fer, donar una atenció més curosa, right care, cuidar bé, en positiu, encara que això signifiqui un esforç més important per al metge. El primer missatge de la medicina clàssica és "no facis mal" i, amb tantes proves, sovint ens passem de voltes.

Albera Salut sempre ha estat pionera en l´atenció al malalt?

Sí, sobretot per la capacitat que tenim d´organitzar-nos. Albera Salut va augmentar la plantilla, abaixant-se el sou fa uns anys, per poder donar una millor assistència al pacient i més accessibilitat.