Al voltant de 70.000 consumidors de tabac han deixat de fumar en l'últim any a Catalunya, però prop d'1,5 milions de persones encara ho fan, segons les dades presentades aquest dimarts per l'Agència de Salut Pública (ASPCAT). Durant l'última dècada, s'ha reduït en gairebé cinc punts percentuals en la prevalença dels fumadors en el conjunt de la població majors de 15 anys, que ha passat del 29,4 el 2006 al 24,7 el 2016 a Catalunya. Una altra dada destacada és que, tot i que la mortalitat relacionada amb el tabac ha començat a disminuir des del 2012, una de cada sis morts encara es relacionen amb el seu consum, d'acord amb el Registre de mortalitat del 2014. Paral·lelament, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que, enguany, la Setmana sense Fum se centrarà en l'impacte que produeix el tabac cap al medi ambient. "Anualment es consumeixen prop de 8,5 milions de cigarretes al país, que signifiquen 4.280m3 de residus tòxics", ha afegit el secretari.

Guix ha assenyalat que el tabaquisme provoca aproximadament de mitjana "un mort cada hora a Catalunya", així com un "conjunt de patologies associades" als consumidors. "Anem millorant, però no amb la progressió que ens agradaria", ha afegit el secretari.

Des de l'any anterior, ressalta que el consum de tabac entre els homes ha disminuït 2 punts, passant del 31 el 2015 al 29 el 2016. En canvi, el tabaquisme entre les dones ha arribat a un "estancament", segons ha manifestat el secretari. En l'últim any, el nombre de dones fumadores s'ha mantingut amb un 20,6%, una xifra menor al total d'homes fumadors, però que no ha baixat en l'últim any.

El Registre de mortalitat del 2014 plasma que de les 9.125 morts provocades pel tabaquisme, 6.921 eren homes, mentre que les 2.204 restants corresponien a dones. Unes dades que mostren una disminució de la mortalitat provocada pel tabac des del 2012, que assolia una xifra de 9.224 defuncions, però que encara són més elevades que les experimentades en anys anteriors a aquest.

D´altra banda, la subdirectora general de Promoció de la Salut de la Secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha subratllat que es manté un "bon nivell de l´acompliment" de la prohibició de fumar en llocs públics i que 9 de cada 10 persones declaren gaudir d´un entorn sense fum, una dada que ha incrementat lleugerament respecte al 2015.

També continua baixant la venda de cigarretes -que s'ha reduït a la meitat entre el 2005 i el 2016-, la de cigars i el tabac de caragolar, després d'anys en què el consum d'aquest darrer producte anava a l'alça. Tanmateix, Cabezas ha assenyalat que s´ha produït un augment en algunes formes de consum més minoritàries, com ara la pipa.

Per edats, destaca que el consum diari en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat entre 2004 i 2014, tot i que el consum en el darrer mes es manté estacionari.

La subdirectora general de Promoció de la Salut de la Secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas ha explicat que per fer front a les problemàtiques causades pel tabac han elaborat quatre eixos d'actuació: protegir la salut de la població a través de la promoció d'ambients sense fum, prevenir l'inici del tabaquisme en la població adolescent i jove, promoure l'abandonament del consum de tabac i lluitar contra les desigualtats.

Impacte ambiental a la Setmana sense Fum

Enguany, el Dia Mundial sense tabac, que se celebra el 31 de maig i que va acompanyat pel lema ´El tabac, una amenaça pel desenvolupament´, vol incidir en l´impacte negatiu que produeix el tabac sobre el medi ambient i el desenvolupament econòmic. A Catalunya es consumeixen més de 8.500 milions de cigarretes que suposen més de 2.231 milions d´euros a la compra de tabac, ha apuntat Guix.

La Setmana sense Fum aplega els esforços de moltes entitats, així com de l'administració amb l´objectiu de sensibilitzar la població sobre el consum de tabac. Aquest any, centra el missatge en la importància de deixar de fumar i potenciar, en canvi, l´activitat física que està més a l´abast: caminar.

Amb motiu d'aquesta setmana, s'ha elaborat un estudi, amb la participació de gairebé 4.000 persones, que apunta diferents conclusions rellevants. En les dades principals, destaca que més de la meitat dels enquestats (51,8%) consideren que estan exposats al fum ambiental de tabac i que el 70% de fumadors han intentat deixar-ho almenys una vegada. Pel que fa a les mesures més valorades pels participan