Aquest dijous, a l'Hospital de Figueres comencen les activitats per conscienciar i sensibilitzar a usuaris i professionals de la importància de la Higiene de mans. Un any més, seguint directrius de l'OMS, la Fundació Salut Empordà s'adhereix a la Jornada Mundial de la Higiene de Mans que se celebra el 5 de maig.

Enguany, com a novetat, la Comissió d'Infeccions de la Fundació Salut Empordà proposa embrutar-se les mans amb pintura per difondre la importància de la higiene de mans; la mesura principal, més senzilla i eficaç per prevenir les infeccions en relació de l'atenció sanitària. Ho faran el 27 i 28 d'abril i el dia 4 de maig en tres franges horàries, de 8 a 9 h, d'11 a 12 h i de 15 a 16 h, a l'entrada de l'Edifici Est. Convidaran usuaris i professionals a deixar l'empremta de les seves mans i, d'aquesta manera, participar en l'elaboració d'un mural. En el mateix espai es duran a terme pràctiques de cinc minuts sobre el rentat de mans.

Paral*lelament, es duran a terme altres activitats per promoure la higiene de mans. Es convidarà a grans i petits a pintar i dibuixar per difondre aquest acte, als usuaris de Pediatria els proposaran fer un cartell i als de l'Hospital de Dia del Centre Sociosanitari Bernat Jaume, elaborar mans gegants de paper que decoraran diferents espais del centre.

Lluita contra la resistència als antibiòtics Aquest any, amb l'eslògan "La lluita contra la resistència als antibiòtics és a les vostres mans", l'Organització Mundial de la Salut (OMS) prioritza la millora de les pràctiques d'higiene de les mans en els moments adequats per aturar la propagació de la resistència als antibiòtics i així protegir als pacients d'infeccions resistents.

Diversos estudis mostren com les mans actuen de vector en la transmissió d'infeccions, o bé contaminant les superfícies que amb posterioritat tocaran els mateixos malalts, o bé en contactar amb superfícies o objectes contaminats i tocar després els malalts sense haver fet una higiene prèvia.

L'acció per evitar que les mans actuïn com a vector sobre la qual hi ha més proves científiques, i que es recomana amb més freqüència, és la fricció de les mans amb preparats alcohòlics abans i després del contacte directe amb els pacients.