El Departament de Salut implantarà el nou model d’assignació de recursos per a l’atenció primària i comunitària per tal de combatre les desigualtats en salut de la població. El nou model s’aplicarà de forma progressiva i, en global, significarà addicionar un total de 65 milions d’euros en 5 anys, és a dir, des d’aquest any i fins el 2021.

Així, de forma immediata es destinaran 12,5 milions d’euros addicionals a 155 equips d’atenció primària (EAP) que principalment treballen en un entorn socioeconòmic desfavorable i que, després d’aplicar el nou model, que incorpora l’indicador social compost, que es va encarregar a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) per mesurar les desigualtats en salut de la població, tenen un finançament insuficient. L’objectiu és distribuir els recursos de l’atenció primària segons el principi “a iguals necessitats, iguals recursos”.

Entre els equips d'atenció primària que rebran les noves assignacions hi ha els de Figueres, l'Escala i Vilafant, a la regió sanitària de Girona.

L’indicador social ha estat la base per tal que el Servei Català de la Salut (CatSalut) establís el nou model d’assignació de recursos i que s’ha aplicat a les 369 EAP de Catalunya. Un cop fets els càlculs del nou sistema i dels nous recursos que correspondrien a cada EAP, s’ha comparat amb els que rebien fins ara. A partir d’aquí s’ha extret la diferència i s’ha comprovat que 155 EAP estan per sota del finançament previst en el nou model i, per tant, els tocarà rebre un increment. En cap cas, però, la resta d’EAP veuran els seus recursos retallats.

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha posat en valor que gràcies a aquest indicador ara es disposa d’un mapa de les desigualtats en salut a Catalunya, la lluita contra les quals és una de les principals línies d’actuació aquesta legislatura i en la qual l’àmbit de l’atenció primària “té un paper fonamental”. Així, gràcies a aquest índex, el nou model de pagament de la primària aporta, “amb gairebé precisió quirúrgica, més recursos a les àrees de salut més vulnerables des d’un punt de vista econòmic i social”. Per Comín, aquesta discriminació positiva s’emmarca en una “concepció transversal de la primària, com un vertader centre de la nostra actuació”.

Partint d’aquesta premissa, es dotarà les 155 EAP amb un increment màxim de 200.000 euros i un mínim de 30.000, que es destinaran a un increment de professionals i a reforçar l’orientació a la salut comunitària de l’atenció primària. En funció de les necessitats específiques, cada equip de primària decidirà el nombre i el perfil de professionals que incorporarà. En total, doncs, seran 12,5 milions, i mig milió d’euros més es destinaran per a programes de salut pública.

Per realitzar els càlculs, aquestes 155 àrees bàsiques de salut (ABS) s’han ordenat de major a menor privació social i s’han dividit en quatre blocs. A les del primer bloc, les de major privació social, se’ls ha assignat el 40% de la diferència entre el que els tocaria amb la fórmula AQuAS i l’assignació real que rebien; en el segon, un 30% i en el tercer i el quart, un 25%.

Nou model

La nova fórmula d’assignació de recursos feta per l’AQuAS té en compte, a banda de factors com l'estructura demogràfica, determinades variables socioeconòmiques que afecten les necessitats de salut de la població com el percentatge de població amb ocupacions manuals; amb nivell d’instrucció baix; la taxa de mortalitat prematura; la d’hospitalitzacions evitables; el percentatge de població exempta de copagament farmacèutic; el de població amb rendes anuals inferiors a 18.000 euros; i el de rendes anuals superiors a 100.000 euros.

Prop d’11M€ addicionals per a l’Institut Català de la Salut per cobrir substitucions

El Departament de Salut també ha anunciat avui l’assignació de 10,9M d’euros per Institut Català de la Salut (ICS) que aniran destinats a la borsa de substitucions a primària. Es dona resposta així a una reivindicació dels professionals tot recuperant el 50% de la disminució patida entre el 2011 i el 2016 dels fons destinats a cobrir substitucions.

El Departament de Salut ja ha comunicat de forma individualitzada als EAP pertinents l’assignació addicional de recursos que podran administrar segons les seves necessitats específiques.

22 milions en salut mental

L’atenció primària i comunitària també es beneficiarà dels 100 milions d’euros d’increment pressupostari en salut mental, ja que aproximadament 22 milions impactaran directament en aquest àmbit mitjançant diverses accions.