Menjar cacauets pot ajudar a prevenir les malalties cardiovasculars que poden portar a patir atacs cardíacs, segons les investigacions d'un equip internacional d'experts, que es detallen en un article publicat a 'Journal of Nutrition'.

En l'estudi, els homes amb sobrepès i obesos però sans que menjaven unes tres unces de cacauets (uns 85 grams) amb un menjar ric en greixos van registrar un augment abrupte dels lípids en el torrent sanguini, explica la coautora Penny Kris-Etherton, professora de Nutrició a la Universitat Estatal de Pennsilvània (Penn State), als Estats Units.

Segons aquesta experta, els estudis previs han demostrat que després d'un àpat, hi ha un pic en els lípids de la sang i que aquest augment pot elevar el risc de malaltia cardiovascular, que és la principal causa de mort als Estats Units, així com en tot el món.

"Normalment, cada vegada que mengem alguna cosa, fa que les artèries es posin una mica més rígides durant el període posterior al menjar, però hem demostrat que si menges cacauets amb el teu menjar, això pot ajudar a prevenir la resposta de rigidesa", afegeix Kris- Etherton.

"Quan la resposta de rigidesa es produeix en les cèl·lules que recobreixen les artèries, resulta en una menor elasticitat en les artèries, el que pot limitar la disponibilitat d'òxid nítric, i quan hi ha menys òxid nítric, les artèries no es dilaten tant. El que es vol és una dilatació de les artèries i que siguin realment elàstiques ", subratlla.

Aquesta investigadora subratlla que, amb el temps, la resposta de rigidesa arterial pot limitar el flux sanguini a tot el cos i fer que el cor treballi més, augmentant els riscos de greus problemes cardiovasculars amb el temps. "A mesura que el cor treballa més i més dur durant un llarg període de temps, podria conduir, en última instància, a la insuficiència cardíaca", afirma Kris-Etherton.

Segons els investigadors, menjar cacauets pot mantenir les cèl·lules en la línia de les artèries sanes, ajudant-los a romandre més elàstiques. Els autors van demostrar que quan els cacauets es mengen amb un dinar es mitiga el típic augment dels triglicèrids -un tipus de greix que es troba en el torrent sanguini- després de la ingesta d'aliments.

"Després d'un àpat, els triglicèrids augmenten i això generalment disminueix la dilatació de les artèries, però els cacauets impedeixen el gran augment de triglicèrids després del menjar -destaca Kris-Etherton-. I aquest pot ser el mecanisme darrere d'aquest efecte, el fet que els triglicèrids no estiguin pujant tant pot explicar per què no hi ha una disminució en l'elasticitat de les artèries ".

Els investigadors van reclutar a 15 homes sans i amb sobrepès i obesos per a l'estudi, els quals van prendre un dinar de control amb tres unces de cacauets sense sal en forma de batut. Un grup de control va rebre un batut de quantitat i qualitat nutricional similar, però sense cacauets.

Els científics van prendre mostres de sang dels subjectes per mesurar els nivells de lípids, lipoproteïnes i insulina després de 30, 60, 120 i 240 minuts i van emprar una màquina d'ultrasò per mesurar el flux sanguini dels subjectes. Van trobar una reducció del 32 per cent en els nivells de triglicèrids després del consum del menjar amb cacauets en comparació amb el grup de control.

Tot i que els cacauets van ser triturats en un batut per a l'estudi, els investigadors indiquen que s'espera que menjar cacauets porti a la mateixa resposta. No obstant això, advoquen per investigacions futures amb més participants i incloure tant a homes com a dones.