Un equip d'investigadors de l'Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona i de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) han identificat un possible mecanisme per frenar la progressió neurodegenerativa de la malaltia de Parkinson.

La degeneració neuronal del Parkinson està causada pels cossos de Lewy, uns agregats anòmals que es formen a l'interior de les neurones a partir d'una versió alterada de l'alfa-sinucleina, una proteïna que abunda en el citoplasma de les neurones.

El factor clau del treball, que publica la revista "Molecular Neurobiology", és la proteïna priònica cel·lular (PrPc), una molècula especialitzada de membrana de les neurones que ara es podria perfilar com una possible diana terapèutica per frenar l'avanç d'aquest tipus de patologies.

"Hem vist clarament com l'alfa-sinucleina és capaç de viatjar d'una regió cerebral a altres, deixant al seu pas un nombre molt alt de neurones mortes i altres moribundes", ha explicat Laura Urrea, primera autora de l'estudi i investigadora del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Facultat de Biologia, de l 'Institut de Neurociències de la UB i de l'IBEC.

Segons el coordinador de l'estudi, José Antonio del Río, catedràtic del Departament i de l'Institut esmentats i investigador principal del Grup de Neurobiologia Molecular i Cel·lular del IBEC, "la PrPc és una peça clau per a la propagació els cossos de Lewy. Si poguéssim evitar que es formessin i es propaguessin aquestes acumulacions defectuoses, podríem detenir la progressió de la mort neuronal en malalties com el Parkinson".

A la feina també han participat experts de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED).