Els experts estimen que apareixeran 4.008 nous casos de càncer entre els gironins aquest 2017. El coordinador del Registre de Càncer de l'ICO de Girona, el doctor Àngel Izquierdo, ha explicat que la majoria dels nous casos es diagnosticaran en homes, concretament 2.462, mentre que la resta, 1.546, seran en dones. Analitzant la tendència dels darrers anys, han augmentat els diagnòstics de tumors de pulmó entre les dones, un increment que està estretament vinculat al tabac. Aquest és el tipus de càncer que té més mortalitat a la demarcació i calculen que aquest any causarà 306 morts en ambdós sexes, el 19% del total de defuncions per aquesta malaltia. Actualment, al Trueta hi ha 25 punts assistencials per a quimioteràpia però passaran a ser-ne 45 quan estiguin enllestides les obres vinculades al nou bloc quirúrgic.

Segons la projecció que fan els experts a partir del registre de càncers CanGir, al llarg d'aquest any es detectaran 4.008 nous casos a les comarques gironines. Són més que en els anys anteriors però, segons Izquierdo, va en consonància amb les dades demogràfiques i l'envelliment de la població. De fet, els experts calculen que una de cada tres persones acabarà desenvolupant un càncer durant la seva vida.

Pel que fa a la incidència prevista aquest any, 606 casos seran de càncer colorectal (el 15%). L'altre càncer amb més incidència serà el de pròstata amb 476 casos, el de mama amb 438 i el de pulmó, amb 416. De fet, aquests tumors, juntament amb els de bufeta urinària i sistema nerviós representaran el 56% del total de càncers diagnosticats.

Els experts també han dividit la projecció per establir la incidència segons sexe. En aquest sentit, el càncer més diagnosticat en homes serà el de pròstata (476), seguit pel de còlon, recte i anus (370) i, en tercer lloc, el de pulmó (327). En les dones, calculen que es detectaran 430 càncer de mama, 236 de recte i 89 de pulmó.

De fet, segons ha detallat Izquierdo, hi ha hagut un increment en els casos de càncer de pulmó entre les dones i ho vincula directament al tabac. Izquierdo ha recordat que anys enrere les dones no eren fumadores però ara estan apareixent tumors a dones que van començar a fumar i ara van envellint perquè l'aparició de càncer augmenta amb l'edat.

Els experts ressalten que el càncer es pot prevenir portant un estil de vida saludable, sobretot seguint quatre consells: no fumar, no beure alcohol, fer esport un cop a la setmana i mantenint un pes estable. Sobretot, ressalta Izquierdo, tenint en compte que el càncer de pulmó és un dels anomenats 'big killers' (grans assassins) perquè està entre els que són més letals.

La part negra de l'estadística indica que 1.600 persones moriran de càncer aquest any. La majoria, 306, el 19%, per càncer de pulmó. Aquest tipus de tumor continua essent un dels més detectats però sobretot un dels més agressius, seguit pel de còlon (236 defuncions) i el de bufeta (104).

Dividint la previsió de mortalitat entre homes i dones, el 24% del homes que morin de càncer serà per un tumor de pulmó, el 15% per càncer de còlon i el 8% de còlon. En el cas de les dones, el càncer de còlon (14% de defuncions) supera el de mama i en tercer lloc de situa el de tràquea, bronquis i pulmó (10%).

Estadísticament, la supervivència als 5 anys és de 54% en el cas dels homes i el 62,5% en les dones. Per tipologies, els càncer amb més bona previsió en els homes són el de testicle, pròstata i llavi i en les dones el de tiroides, mama i pell.

Més recursos

Izquierdo, el gerent territorial del CatSalut a Girona, Miquel Carreras, i el director assistencial de l'ICO a Girona, David Gallardo, han presentat la projecció 2017 per al càncer. A més, també han ressaltat que la medicina afronta nous reptes lligats a l'envelliment de la població perquè caldran més recursos per a tractament, a banda de potenciar els programes de detecció precoç que ja hi ha implantats.

En aquest sentit, Carreras ha explicat que estan a punt de sortir a licitació les obres del nou bloc quirúrgic del Trueta, amb una inversió prevista de 12 MEUR. Una part dels treballs consistirà en ampliar l'hospital de dia de l'ICO perquè hi hagi més punts de tractament de quimioteràpia. Actualment n'hi ha 25 i, quan els treballs estiguin enllestits, en seran 45. El Trueta no és l'únic centre que fa aquest tractament a la regió sanitària de Girona.