Un estudi publicat a la revista 'Pediatrics' apunta que els patrons alimentaris de la dieta mediterrània podrien estar relacionats amb un menor diagnòstic del trastorn de dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH). L'estudi, d' investigadors de la UB i de Sant Joan de Déu, és el primer treball que busca la relació entre la dieta mediterrània i aquest trastorn. Els investigadors reconeixen que caldrà fer més estudis per determinar aquesta relació, però d'entrada aposten per un ''cercle viciós'', és a dir, la impulsivitat dels nens amb TDAH els porta a alimentar-se de manera inadequada i per aquesta raó no ingereixen els nutrients que necessiten i empitjoren els símptomes.

Els mecanismes que vinculen una dieta de baixa qualitat i el TDAH encara són desconeguts. Estudis científics previs han relacionats alguns patrons dietètics, com ara el consum d'aliments processats, baix consum de fruites i verdures, amb el diagnòstic del TDAH. D'altra banda, se sap que un patró alimentari desequilibrat pot conduir a deficiències en nutrients essencials com pot ser el ferro, el zinc, el magnesi, els àcids grassos omega-3, etc per al desenvolupament cognitiu i físic, i que també semblen tenir un paper important en el TDAH.

La recerca no estableix una relació causa-efecte entre patrons alimentaris i TDAH però pot contribuir a concretar unes estratègies dietètiques específiques que milloren la qualitat de vida tant dels afectats com de les seves famílies. Els investigadors però també expliquen que la relació entre una dieta no saludable i el TDAH també podria ser una mostra de causalitat inversa perquè no saben si els infants tenen TDAH perquè mengen de manera inadequada o si és el trastorn el que els porta a menjar un excés de greixos i sucres per equilibrar els seus trets d'impulsivitat o angoixa emocional.

Els autors del treball consideren que cal fer més estudis per determinar si un canvi d´hàbits dietètics cap a una dieta saludable, com és la dieta mediterrània, pot ser útil per revertir o millorar els símptomes del TDAH.

L'estudi s'ha fet amb una mostra de 120 nens i adolescents, 60 afectats per TDAH i ha rebut finançament de l'Institut de Salut Carlos III.