Una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida, segons l´Organització Mundial de la Salut (OMS). D´acord amb els darreres dades de l´Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), una de cada sis persones declara patir problemes d´ansietat o depressió, més en el cas de les dones (20,8%) que els homes (12,2%), i la incidència també és mes gran amb els grups de més edat, les classes socials menys afavorides i les persones amb un nivell d´estudis més baix. D´altra banda, els problemes relacionats amb la salut mental van ser motiu de consulta per gairebé el 20% dels pacients atesos en els centres d´atenció primària. Aquest dilluns, es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental i el Departament de Salut s´ha proposat, entre d´altres, disposar d´un nou model d´atenció per a una intervenció precoç en totes les etapes de la vida.

El pla contempla visualitzar el pacient tenint en compte el seu entorn socioeconòmic i posar especial èmfasi a les poblacions més vulnerables per evitar les desigualtats socials en salut. Per al 2020, el repte és destinar un 60% del pressupost en salut mental a l´àrea comunitària i el 40% a l´hospitalària, una circumstància que ara es dóna a l´inrevés.

L'any 2015 els centres de salut mental de la xarxa sanitària de Catalunya van atendre un total de 239.584 persones. Pel que fa als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ), el nombre de persones ateses va ser de 70.521, això suposa un increment del 31% dels darrers cinc anys.

L´observatori sobre els efectes de la crisi en la salut de la població disposa d´estudis que mostren que l'empitjorament dels indicadors socials i econòmics en el context de crisi té un impacte negatiu sobre la salut dels grups de població més vulnerables i en risc d'exclusió social, amb especial significació sobre la salut mental.

Concretament l´estudi mostra que la població aturada presenta un risc superior de patir un trastorn mental que la població ocupada. El 2014 la prevalença de risc de mala salut mental en la població amb un atur d´un any o més era del 14,8%, mentre que en la població ocupada era del 6,7%.