L'Hospital de Figueres ha culminat, aquest mes, el projecte de reforma del centre d'aguts, és a dir, les tres plantes on habitualment ingressen els pacients durant la seva hospitalització. Aquest projecte es va iniciar el 2014 amb la modernització de l'àrea maternoinfantil, a la planta baixa. Va continuar l'any passat amb la zona d'hospitalització mèdica, a la primera planta, i va finalitzar aquest setembre amb l'espai destinat a l'hospitalització quirúrgica, en aquest cas a la segona planta.

En total, totes aquestes obres han suposat una inversió superior als 400.000 euros, uns diners que “han sortit de generar excedents en els pressupostos dels darrers exercicis, no sense esforç i filar molt prim”, segons ha explicat el gerent de la Fundació Salut Empordà (FSE), Martí Masferrer. La presidenta de l'FSE i alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat també “l'esforç de gestió econòmica i financera per tirar endavant aquestes obres amb recursos propis”. També es va referir al fet que “un hospital ha de millorar la seva qualitat assistencial i el nivell dels seus professionals, però l'espai ambiental on han d'estar els pacients també suma, i molt, per fer més agradable l'estada i millorar la recuperació”.

En aquest planta, l'any passat, es van registrar 3.108 ingressos procedents majoritàriament de cirurgia general (931 altes) i traumatologia (1.075). La resta de pacients procedien d'especialitats mèdiques i quirúrgiques com medicina interna i urologia, entre altres. Les obres van començar el mes de juny i es van fer coordinadament entre tots els serveis per evitar interferències amb els usuaris. Des del 9 de setembre passat, la planta està plenament en servei.

Característiques de l'obra

L'actuació realitzada a la segona planta de l'Hospital, que ha tingut un cost de 170.000 euros, ha fet l'espai més sostenible i respectuós amb el medi ambient, amb el canvi d'il·luminació dels passadissos que ara disposen de llums led, un sistema que proporciona més llum i representa un important estalvi energètic. En aquest sentit, s'ha incorporat un sistema d'il·luminació a la part inferior dels passamans, per reduir la quantitat de llum del passadís en horari nocturn i afavorir el descans dels pacients.

També s'ha treballat a millorar els tancaments de les habitacions. D'aquesta manera, s'han col·locat més aïllants de les condicions climàtiques externes, de manera que s'abaratirà la despesa de climatització d'aquest espai i alhora el farà més confortable. Paral·lelament, s'ha renovat el sistema intercomunicador entre el pacient i la infermera, una eina que redueix el nombre de desplaçaments dels professionals. A l'interior de les habitacions, també s'han renovat les plaques del sostre per unes de vinil, un material que en facilitarà la neteja, i s'han millorat la imatge i els elements tècnics de les capçaleres dels llits.

Pel que fa als passadissos, la millora del sistema lumínic, el canvi de color i la instal·lació de plaques protectores a les parets n'han millorat la imatge i en fan un espai més acollidor, modern i agradable. Aquest també ha estat el moment per col·locar la nova senyalització i canviar la numeració de les habitacions i fer-la més lògica.

A partir d'ara, a la segona planta, tots els números de les habitacions comencen per 2. Són 40 habitacions, entre individuals i dobles, amb capacitat per a 64 pacients.

Un dia a l'FSE: de les 15 operacions a les 197 urgències

La reforma de la segona planta de l'Hospital de Figueres ha culminat el projecte de millora de les unitats d'hospitalització del centre, que es complementa amb altres actuacions en diferents àrees i departaments d'una institució que és el referent de salut a la comarca. Però, com és un dia qualsevol a la Fundació Salut Empordà? Quanta gent passa per aquestes habitacions acabades de remodelar? Quantes dosis de medecines es dispensen als malalts que hi estan ingressats?

Tot això, i molt més, figura a la memòria de l'FSE corresponent a l'exercici del 2015 i que es va presentar la setmana passada. Així, per exemple, aplicant la mitjana anual, ens trobem que cada dia laborable es realitzen un total de 15 intervencions quirúrgiques, s'atenen 3 parts i hi ha 23 altes d'hospitalització. A més, es dispensen diàriament un total de 4.697 dosis de medicaments o altres fàrmacs als pacients que estan ingressats.

El Servei d'Urgències atén de mitjana un total de 197 casos en 24 hores. A més, es realitzen 315 peticions d'anàlisi als laboratoris, 35 biòpsies i 29 TAC. Juntament amb tot això, a Consultes Externes, s'atenen un total de 596 visites al dia, a banda de 297 visites d'atenció primària. A Hemodiàlisi s'efectuen 31 sessions cada 24 hores i a Rehabilitació se'n fan 284. Finalment, al Centre Bernat Jaume, cada dia es registren dues altres d'atenció sociosanitària.

Capbussant-nos en el conjunt de dades que apareixen a la memòria de l'FSE, trobem que l'estada mitjana d'una hospitalització va ser, l'any passat, de 5,1 dies per usuari, la mateixa dada que el 2014. L'índex d'ocupació total va ser del 83,3%, gairebé mig punt menys que en l'exercici anterior. D'altra banda, de les 5.304 intervencions quirúrgiques practicades el 2015, poc menys de la meitat (2.544) van necessitar ingrés. I en el cas de les 71.867 urgències ateses, 6.221 van requerir passar a l'Hospital, mentre que 585 van derivar a un altre centre.