Més de 3,5 milions de persones pateixen de migranya a Espanya, dels quals gairebé un milió la pateixen de manera crònica -tenen mal de cap més de 15 dies al mes-, i el 83 per cent dels pacients que acudeixen per primera vegada al neuròleg no utilitzen una medicació correcta per al tractament simptomàtic.

Així ho posa de manifest la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) amb motiu de la celebració avui del Dia Europeu d'Acció contra la Migranya, una malaltia amb un considerable impacte mèdic, social i econòmic, que afecta principalment a pacients entre els 20 i 50 anys d'edat.

L'Estudi PRIMERA, realitzat per membres del Grup d'Estudi de Cefalees de la SEN en pacients que acudien per primera vegada a la consulta de neurologia, assenyala que més d'un 70% presenten una discapacitat greu i un 14% una discapacitat moderada, ha informat aquesta societat científica en un comunicat.

Tot i això, almenys un 25% dels pacients no han consultat la seva malaltia amb el metge i un 50% abandona el seguiment després de les primeres consultes.

Segons la doctora Patricia Pozo Rosich, coordinadora del grup d'estudi de cefalees de la SEN, "gairebé tots els casos són susceptibles de millorar si es manegen d'una manera adequada", pel que aconsella consultar amb el neuròleg.

La migranya té una base genètica que fa que els pacients siguin potencialment més vulnerables al sistema del dolor, al que s'uneixen factors ambientals, com hormones, alteració del son i estrès, entre d'altres.