L'Hospital de Figueres ha acabat la reforma de la segona planta i, d´aquesta manera, ha donat per tancat el projecte de modernització dels tres nivells del centre d´aguts. Els treballs s´han desenvolupat per fases en tres anys consecutius: la planta maternoinfantil el 2014, la d´hospitalització mèdica el 2015 i la quirúrgica aquest any.

L´actuació ha suposat una inversió total de prop de 400.000 euros, provinents de fons propis de la Fundació Salut Empordà. S'ha canviat la imatge dels passadissos i el sistema lumínic, s'han implementat millores en els sistemes tècnics i s'han reformat les habitacions, que ara tindran un millor aïllament tèrmic.

El gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, ha anunciat que estudien crear una unitat de subaguts i, a més, abordar una nova àrea de rehabilitació, que es faria al llarg de l´any que ve amb un pressupost estimat d'1 milió d´euros.

A mitjans de juny es va iniciar la reforma de la segona planta, que acull la unitat d’hospitalització quirúrgica. Els treballs de millora s’han allargat durant els mesos d’estiu i s’han completat en dues fases per facilitar el trasllat dels pacients ingressats a habitacions que no estaven afectades per les obres.

L’objectiu de l’actuació ha estat augmentar la “comoditat” dels pacients i els nivells d’estalvi ecològic. Per això, s’ha procedit a canviar la il·luminació dels passadissos apostant pel sistema LED i a incorporar llums a la part inferior dels passamans per afavorir el descans dels pacients en horari nocturn.

També s’ha treballat en la millora del tancament de les habitacions, que s’han fet més aïllants de les condicions climàtiques externes, i la renovació de plaques del sostre i capçaleres dels llits. Així mateix, s’ha fet un rentat de cara general a la planta, amb nous colors a les parets i canvis en la senyalització i numeració de les habitacions.

“No són unes obres espectaculars però contribueixen a defensar la salut pública de la gent en un entorn més confortable i còmode”, ha ressaltat el gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer.

Pressupost de 400.000 euros

Els treballs desenvolupats han costat uns 170.000 euros, que se sumen a les inversions ja fetes els anys 2014 i 2015. En total, el projecte de modernització dels tres nivells d’hospitalizació del centre d’aguts ha ascendit a 400.000 euros, completament finançats amb recursos propis de la Fundació Salut Empordà, que és el patronat que gestiona el centre.

L’alcaldessa de Figueres i presidenta del Patronat de la Fundació Salut Empordà, Marta Felip, ha destacat la inversió associada al projecte. “Fa quinze anys, 400.000 euros podien semblar una propina. En els darrers tres anys, suposen un sobreesforç importantíssim en els pressupostos públics”, ha manifestat, alhora que ha volgut ressaltar “la bona gestió pressupostària” de la Fundació.

D’altra banda, s’ha mostrat convençuda que les millores realitzades contribuiran a fer més amable l’estada hospitalària dels pacients i a tenir un ambient laboral òptim.

Actuacions futures: centre de subaguts i rehabilitació

En una atenció als mitjans, el gerent de la Fundació Salut Empordà ha anunciat la intenció de crear properament una unitat de subaguts per “millorar la relació amb la cronicitat i la dependència”, tot i que no ha especificat en quins termes ni en quins terminis es desenvoluparia l’operació.

Així mateix, Masferrer ha parlat del projecte per a una nova unitat de rehabilitació que es portaria a terme al llarg del 2017 i que podria suposar una inversió d’1 milió d’euros. A preguntes dels periodistes, ha reclamat la col·laboració pressupostària del Departament de Salut, ja que es convertiria en el centre de referència a nivell comarcal.

El gerent de la Regió Sanitària de Girona del CATSALUT, Miquel Carreras, ha dit que “està sobre la taula” la possibilitat de “col·laborar” en els serveis de subaguts: “intentarem concertar-ho”, ha dit remetent-se a la confecció d’uns nous pressupostos públics de la Generalitat. En qualsevol cas, ha deixat clar que els treballs de “manteniment habitual” de l’hospital ha d’assumir-los la Fundació.