Un nou fàrmac experimental ha aconseguit frenar el deteriorament cognitiu en les persones que pateixen Alzheimer. Es tracta de l'anomenat Aducanumab, que ha pogut reduir els nivells de proteïna tòxica amiloide en les persones que tenen la malaltia en una fase lleu i no han desenvolupat la demència.

Aquesta reducció de proteïna amiloide suposa un menor declivi cognitiu dels pacients. Són resultats de l'estudi Prime, que s'ha fet amb 165 malalts lleus dels Estats Units amb una mitjana d'edat de 72 anys i que s'hauran de confirmar amb dos estudis més amplis.

L'estudi, que s'ha publicat a la revista Nature, ha estat realitzat per investigadors de l'empresa nord-americana Biogen i de la Universitat de Zuric, a Suïssa.

L'Aducanumab, que encara es troba en fase experimental, es podria aprovar en un termini d'entre sis i deu anys. La companyia Biogen ja ha iniciat dos assajos clínics per als quals s'estan reclutant 2.700 pacients per confirmar els resultats.

En aquests assajos hi participen l'Hospital Clínic i el de Sant Pau. Els investigadors s'han mostrat optimistes en el tractament de la malaltia i consideren que s'ha fet un pas important en aquest sentit. "És la millor notícia que hem tingut en 25 anys", ha declarat el neuròleg de l'hospital Butler de Providence dels Estats Units, Stephen Salloway, que és un dels autors de l'estudi.

Segons la Fundació Pasqual Maragall contra l'Alzheimer, actualment hi ha més de 46 milions de persones al món afectades per aquesta malaltia.