Dormir malament, no aguantar el ritme diari, irritabilitat, arribar sense forces al final del dia o tenir dificultat per concentrar-se són alguns dels símptomes del síndrome postvacacional. La tornada a la rutina fa que el cansament augmenti i que realitzar les tasques del dia a dia costi més del que és habitual.

En tornar a la rutina diària, és habitual sentir-se així: en xifres, 3 de cada 10 espanyols ho pateixen a la tornada de les vacances, segons Adecco. No obstant això, aquests símptomes, que solen remetre als 10 o 15 dies, no només afecten treballadors sinó a totes aquelles persones que tornen a les seves obligacions laborals, familiars o d'estudi, després d'un període de vacances, i sobretot en els aturats.

Actualment, la síndrome postvacacional no es reconeix com a malaltia ni tampoc es manifesta en totes les persones. Aquelles amb poca tolerància a la frustració i més vulnerables són les més susceptibles a patir-la. També aquelles que es troben en situació d'atur es veuen afectades, la tornada a la rutina en què els seus amics i familiars han de retornar als seus llocs laborals pot provocar ansietat i estrès. IMF Business School ha creat una llista amb 10 claus per evitar la síndrome postvacacional, tant en treballadors com en aturats:

1. Cercar nous reptes. Com si d'un any nou es tractés, emprendre noves idees ajuda a reinventar-se i redueix l'ansietat de tornar a la rutina. Estudiar o especialitzar-se en algun sector són factors claus per augmentar la motivació després de les vacances. Reprendre la recerca de feina alhora que s'aprenen nous coneixements redueix l'estrès i irritabilitat.

2. Practicar esport. Ajuda a alliberar endorfines, responsables de fer-nos sentir feliços i relaxats. A més, amb la pràctica esportiva el cos s'allibera de l'estrès acumulat. Igual que l'esport, portar una bona alimentació influeix en el nostre estat d'ànim.

3. Positivitat. Interpretar la tornada a la rutina amb una mentalitat positiva i no com una càrrega. D'aquesta manera, serà més motivador si es pensa en què es van a reprendre les relacions amb els companys o en reinventar-se, buscar nous reptes o ser capaços de fer realitat aquests somnis pendents.

4. Fixar-se objectius a curt termini. A la tornada, el millor és fer una llista amb les tasques o somnis per complir. Tot això a curt o mitjà termini. Començar amb tallers o cursos de curta durada afavoreix la sensació de benestar amb un mateix i alhora permet seguir amb els quefers diaris sense invertir una gran quantitat de temps.

5. Tornar a la rutina de forma gradual. Incorporar-se a les tasques diàries al dia següent de tornar de les vacances és un error comú. Es recomana, a qui pugui fer-ho, prendre uns dies abans per anar mentalitzant, i anar dedicant un temps progressivament més gran a exercir les obligacions diàries, per acostumar poc a poc a la rutina diària i agafar el ritme.

6. Dormir 8 hores diàries. Tot i que és una cosa que ja se suposa que tothom coneix. A hores d'ara, es converteix en una mesura important. En les vacances es trasnocha més i es matina menys. Per això, evitar fer la migdiada i posar el despertador uns minuts abans, els primers dies, ajudarà a regular els ritmes de son i reduirà les presses i l'estrès.

7. Llevar-se més d'hora uns dies abans de reincorporar-se. Igual que la mesura anterior, matinar ajuda a fer més fàcil la tornada al dia a dia, ja que el cos així s'adapta de nou als horaris habituals.

8. Reprendre el contacte. Durant les vacances es perd el contacte diari amb amics, familiars i companys de treball. Aprofitar per quedar amb els quals no s'ha vist, posar-se al dia i compartir les experiències viscudes és una bona forma de readaptar-se a la rutina.

9. Reduir el consum de cafeïna. El te, el cafè i altres begudes amb cafeïna aguditzen els símptomes d'estrès i nerviosisme. A més, afavoreixen l'insomni, que augmenta la sensació de cansament i esgotament.

10. Tenir paciència. La síndrome postvacacional és passatger. Els símptomes desapareixen en el moment en què un es readapta a la rutina. És qüestió d'actitud i de temps. Si s'allarga massa, el recomanable és consultar a un especialista.