La regulació de les vacunes que se subministren a la població catalana ve determinada per un calendari establert pel Departament de Salut de la Generalitat que acaba de ser modificat. Segons explica la cap del Servei de Pediatria de la Fundació Salut Empordà, la doctora Pilar Villalobos, “la modificació es realitza, en aquest sentit, per millorar, tenint en compte els nous coneixements científics, l'aparició de noves vacunes i les noves estratègies”.

El nou calendari de vacunacions és fruit del consens amb la resta de comunitats autònomes, en el marc de la Comissió de Salut Pública i aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, adaptat a Catalunya d'acord amb les recomanacions del Consell Assessor de Vacunacions.

Aquest nou calendari es posarà en marxa a tot l'Estat espanyol a principis del 2017. A Catalunya, però, el Departament de Salut ha decidit avançar-lo i és vigent des del dia 5 de juliol. En concret, s'aplicarà als nascuts a partir del gener d'aquest any.

Les novetats

La doctora Villalobos explica que “els principals canvis d'aquest nou calendari són el reajustament de dates i de dosis d'algunes vacunes i la incorporació de dues de noves a la primera infància: la vacuna contra el pneumococ (antipneumocòccica conjugada) i la vacuna contra la varicel·la (antivari-cel·losa). La primera s'administrarà als 2, 4 i 11 mesos, mentre que la segona s'administrarà als 15 mesos i als 3 anys i es manté per als nens d'11-12 anys (sisè de primària) si són susceptibles de ser vacunats, és a dir, si no han patit la malaltia o prèviament no n'han estat vacunats”.

Afegeix que, “en aquest nou calendari, s'ha simplificat l'ús de les vacunes hexavalent i pentavalent (utilitzades per protegir contra la diftèria, el tètanus, la tos ferina, la poliomielitis, Haemophilus influenzae tipus b i l'hepatitis B). Fins ara s'administraven tres dosis de la vacuna hexavalent (als 2, 4 i 6 mesos) i una dosi de la vacuna pentavalent als 18 mesos. Amb el nou calendari, se simplifica la pauta i s'administraran únicament tres dosis de vacuna hexavalent als 2, 4 i 11 mesos. La reducció d'una dosi es pot fer perquè els estudis han demostrat que la protecció conferida és similar amb la pauta nova i amb la pauta antiga. Els infants vacunats amb la pauta nova s'han de vacunar als 6 anys amb la vacuna DTPa-PI (contra la diftèria, el tètanus, la tos ferina i la poliomielitis), que encara no està disponible, però que ho estarà quan els infants nascuts aquest 2016 arribin a aquesta edat”.

Finalment, la cap de Pediatria indica que “quant a altres canvis en reajustament de dates i dosis, respecte a la vacuna triple vírica (contra el xarampió, la rubèola i la parotiditis) s'administra als 12 mesos, com fins ara, però la seva segona dosi queda fixada per als 3 anys. Pel que fa a les dosis de la vacuna contra el meningococ C conjugada, que s'administrava als 2, 6 i 15 mesos, ara s'administra als 4 i als 12 mesos, i es manté la dels 11-12 anys. I la dosi de la vacuna contra l'hepatitis A, que s'administrava als 12 mesos, ara s'administra als 15 mesos. La vacuna pentavalent desapareix del calendari de vacunacions, perquè s'ha observat que amb les tres dosis de l'hexavalent ja no és necessària. En el cas dels adults, es modifica l'edat d'administració de la vacuna antipneumocòccica 23-valent, que s'ha d'administrar a partir dels 65 anys en lloc dels 60 anys”.

Protegir-se de la malaltia i de la transmissió

Des de la Fundació Salut Empordà s'indica que “les vacunes i els programes de vacunació són una de les estratègies preventives més beneficioses en salut pública. La vacunació aporta un benefici individual, protegint contra la malaltia i un benefici addicional per a la població, perquè s'interromp la transmissió del germen entre les persones.

Les vacunes protegeixen davant de malalties perilloses que poden suposar complicacions greus o seqüeles i inclús provocar la mort. Algunes d'aquestes malalties s'han eliminat a Catalunya gràcies a la vacunació a la població com ara la poliomielitis o la verola, però podrien reaparèixer si no es realitzés aquesta prevenció.

La doctora Villalobos afirma amb contundència que “les vacunes són medicaments molt segurs que s'han sotmès a estudis estrictes abans de poder-se administrar a la població i segueixen sent vigilades una vegada s'han comercialitzat. Com qualsevol medicament, les vacunes poden produir efectes adversos, principalment reaccions locals en el punt d'injecció, febre o petites molèsties. D'altra banda els riscos de contraure una malaltia greu per no haver administrat la vacuna són molt més grans. Excepcionalment, una vacuna pot desencadenar una reacció adversa, per això es recomana el seu control i administració per professionals sanitaris”.

Dra. Villalobos: “Les vacunes salven vides i estan sotmeses a controls estrictes”

La mort d'un nen d'Olot malalt de diftèria que no havia sigut vacunat, ocorreguda fa un any, va posar d'actualitat la negativa d'algunes famílies a vacunar els seus fills.

La doctora Pilar Villalobos, cap del Servei de Pediatria de la Fundació Salut Empordà, adverteix a aquells que es decanten per aquesta opció “que s'ho pensin molt bé i que s'informin. Segurament molts d'aquests pares estan vacunats. Hi ha gent que pensa, erròniament, que les vacunes són més perilloses que les infeccions que aquestes protegeixen. L'existència d'un calendari de vacunacions ha propiciat que malalties infeccioses freqüents a la infància, actualment, es considerin un assumpte del passat, però als grups de persones no vacunades, poden reaparèixer malalties que es podrien prevenir”.

També recorda que, “en el nostre món globalitzat, compartim moltes coses. Les persones viatgen més i hi ha més intercanvi, però també més risc d'entrar en contacte amb gèrmens i infeccions. El fet que moltes d'aquestes malalties que es poden prevenir ja no siguin habituals al nostre medi, gràcies a aquests programes de vacunació, no vol dir que ja no suposin un perill, que encara ho és en molts països del món i ho hem de tenir sempre en compte. A més, els nens i les nenes són un bé molt preuat de la nostra societat i els hem de protegir. Les vacunes salven vides”.