09 de agost de 2016
09.08.2016

Claus per cuidar la teva salut sexual a l'estiu

Tenir cura de la higiene íntima, evitar la humitat o realitzar una revisió són alguns consells a tenir en compte

09.08.2016 | 16:36
Claus per cuidar la teva salut sexual a l´estiu

A l'estiu les hormones es revolucionen, els dies són més llargs, surts més amb els amics, tens més vitalitat i, fisiològicament, el desig sexual augmenta. Això es deu a aquest efecte solar, i al fet que els nivells de testosterona, serotonina i endorfines pugen.

No obstant això, l'augment de les relacions sexuals durant l'estiu, així com les altes temperatures i la humitat, poden posar en risc la salut sexual si no es prenen les precaucions correctes. Per això, l'especialista en ginecologia del centrar mèdic Teknon i metge de Doctoralia, Teresa Gómez, ens dóna les claus principals per a aquests problemes:

1.- Tenir clar que les Malalties de Transmissió Sexual (MTS) no se'n van de vacances i "es coneix que la incidència de les MTS augmenta a l'estiu perquè s'incrementa el nombre de relacions sense la correcta utilització de protecció", ha advertit la experta.

Totes les persones que mantinguin una relació sexual sense protecció corren el risc de contagiar encara que existeixin grups de més o menys risc. Les dues mesures principals per evitar-ho són l'ús d'anticonceptius com el preservatiu i vacunar-se contra el virus del papil·loma humà (VPH).

2.- Cuida la teva higiene íntima. Cal rentar-se correctament la zona íntima després d'anar de ventre i, també, abans i després de mantenir relacions. A més, l'especialista també recomana utilitzar peces íntimes de cotó i no utilitzar roba molt ajustada.

3.- Tenir cura amb la humitat perquè és un element que afecta la salut sexual atès que la suor i les temperatures elevades, portar roba interior o el biquini mullat poden causar candidiasi vaginal per fongs.

4.- Realitzar una revisió si hi ha símptomes. No és necessari que apareguin símptomes com picors, vermellors o dolors menstruals forts. "No hi ha cap país que requereixi d'una revisió ginecològica abans del viatge o mesures de prevenció especials, però sí recomanaria extremar les precaucions en cas de mantenir relacions sexuals en països del tercer món", assenyala.

5.- Les dones han de tenir cura amb la humitat si prenen pastilles anticonceptives perquè "algunes poden provocar una major incidència de candidiasi, encara que el percentatge és baix". A més, argumenta que aquests medicaments augmenten l'efecte de l'alcohol.

Característiques principals MTS

D'acord amb les diverses malalties que es transmeten per contacte sexual, les més comuns, i també curables amb antibiòtics, són la clamidiosi, sífilis, gonorrea i tricomoniasi. No obstant això, l'herpes genital (VHS-2), l'hepatitis B, VIH i el Virus del Papil·loma Humà (VPH) són infeccions incurables els tractaments de les quals només poden atenuar l'evolució.

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), aproximadament 357 milions de persones contrauen anualment alguna de les quatre malalties contagioses curables i més de 500 milions són portadors del virus que provoca l'herpes genital.

Sifilis.- Qualsevol persona sexualment activa és susceptible de patir sífilis i pot causar complicacions a llarg termini i fins i tot la mort si no es tracta adequadament. A més, la seva incidència s'ha incrementat ja que, segons dades del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties, el 2010 es van produir 3.187 infeccions i en 2014 van ascendir a 3.568.

Clamidia.- És la infecció per transmissió sexual més comuna, encara que la majoria de persones no saben que la pateixen en ser asimptomàtica. No obstant això, segons l'OMS, la gonorrea i la clamídia poden ser les causes principals de malaltia inflamatòria a la pelvis, desenllaç advers de l'embaràs i infertilitat.

Els símptomes solen ser la secreció vaginal i ardor en orinar per part de les dones i dolor en el recte, secrecions o sagnat en els homes.

Tricomoniasis.- És fàcilment curable però si no es tracta pot augmentar el risc de VIH a la persona. Quan la tricomoniasi causa símptomes, poden variar entre irritació lleu i inflamació greu. Els homes poden sentir picor dins del penis, ardor després d'orinar o ejacular, o poden tenir alguna secreció. Les dones poden notar picor, ardor, enrogiment o dolor en els genitals, molèstia a l'orinar, o una secreció clara amb una olor inusual.

Herpes genital.- Normalment és asimptomàtic però es pot caracteritzar per una o més vesícules i úlceres genitals o anals. Altres símptomes del primer episodi poden ser febre, dolor i adenopatia. La infecció per VHS-2 o herpes genital multiplica per tres el risc d'infecció per VIH.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook