Des de petits se sap que rentar-se les mans és un aspecte fonamental per prevenir la transmissió natural de gèrmens, per això és recomanable convertir aquest procés en un hàbit freqüent, també en l'entorn laboral, com a mesura important per evitar malalties.

A vegades, les persones no són conscients de la importància d'extremar la higiene en aquest àmbit i no n'hi ha prou amb rentar-se només amb aigua, ja que cal realitzar altres mètodes com fer servir sabó, fregar, aclarir i assecar, segons recomanen experts de PHS Serkonten.

1.- Rentar-se les mans és important. Cada dia es té contacte directe amb objectes que estan plens de bacteris, per la qual cosa cal rentar-se les mans només arribar al centre de treball i abans i després de les reunions per reduir les possibilitats de contagi.

2.- Utilitza Sabó. Especialment després d'anar al bany i abans i després de menjar o manipular eines i maquinària, amb l'objectiu de crear un entorn de treball més saludable.

3.- És barat. És una tècnica rendible que comporta beneficis per a la salut, ja que mata els gèrmens i permet evitar malalties com refredats i grips per contagi.

4.- Assecar les mans. A l'assecar les mans s'evita l'aparició de fongs i altres afeccions de la pell, a més que els assecadors actuen com un recobriment antibacterià que redueix el risc de propagació de bacteris com la salmonel·la, molt habitual a l'estiu.

5.- Millor prevenir que curar. És preferible seguir tots aquests consells per evitar emmalaltir i acudir al metge per rebre tractament. És més, a l'estiu és recomanable extremar les mesures d'higiene, ja que es passa més temps fora de casa.

Consells per al correcte rentat de mans

Aquest hàbit bàsic d'higiene pot fer-se amb aigua a qualsevol temperatura però sempre ha d'incloure sabó o solució sabonosa (gel) i el fregat de banda i banda de les mans, de dits i sota les ungles durant almenys 20 segons i procedir després a l'aclarit complet que arrossegui tota la brutícia.

L'assecat en l'àmbit domèstic pot realitzar-se amb tovallola de tela sempre que es canviï sovint, i en l'àmbit públic mitjançant ventilació o tovallola d'un sol ús de paper. El gel hidroalcohólic o les tovalloletes amb solució sabonosa són una alternativa quan no hi ha accés a sabó, aigua o lavabos.

Les mans s'han de rentar a preparar al manipular aliments, després de tocar terra o animals, d'utilitzar el vàter o en canviar bolquers, abans de tocar o nadons o després del contacte amb gent gran o malalts, després esternudar o tossir, en arribar a casa i després de viatjar en transport públic o després d'estar en espais tancats i amb molta gent.

Rentar-se les mans té un dia mundial

Per conscienciar sobre aquesta pràctica des del 2008 se celebra el Dia Mundial del Rentat de Mans amb Aigua i Sabó el 15 d'octubre, per donar a conèixer la importància en països on hi ha pobres infraestructures i serveis de salut i condicions socioeconòmiques desfavorables.

El correcte rentat de mans amb aigua i sabó evitaria prop del 44% de les morts causades per malalties diarreiques i el 25% de les infeccions respiratòries agudes, que suposen la major causa de mort dels menors de cinc anys a nivell mundial.