El Departament de Salut ha actualitzat la guia sobre els principals antídots de què els hospitals han de disposar per "respondre de manera ràpida i coordinada a les emergències toxicològiques", segons un comunicat. La llista d'antídots, que actualitza l'última del 1988, inclou 34 fàrmacs amb recomanacions sobre posologia, vies d'administració, consells de disponibilitat i observacions sobre precaucions, contraindicacions i reaccions adverses.

L'han elaborat metges i farmacèutics de Grup d'Antídots de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica i de la Direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària del Departament de Salut. A Catalunya es registren 10.000 intoxicacions a l'any i en un 10% es necessita un antídot. Ara bé, no hi ha una legislació específica sobre els antídots de què cal disposar, ni sobre la quantitat i el lloc on s’han d'ubicar.

A Catalunya, els serveis de farmàcia dels hospitals són els encarregats d'adquirir, conservar i dispensar els antídots, però no hi ha una legislació específica sobre els antídots de què cal disposar ni sobre la quantitat i el lloc on s'han d'ubicar. En conseqüència, la Guia pretén ser una "eina útil" per establir quins són els antídots que cal tenir a l'abast i les quantitats necessàries per tractar un o més pacients.

Prèviament a l'elaboració d'aquesta publicació, el Departament de Salut va realitzar l'any 2015 un estudi als centres hospitalaris públics i privats que atenen urgències toxicològiques per conèixer quins antídots hi estaven disponibles i en quina quantitat, i alhora per identificar els problemes de disponibilitat d'alguns antídots indispensables en l'àmbit assistencial.

A més, des del juliol de 2015, els hospitals catalans tenen a la seva disposició l'accés a la Xarxa d'antídots de Catalunya, pionera a l'Estat espanyol. En aquest moment, aquesta Xarxa virtual uneix les farmàcies hospitalàries i permet conèixer en temps real la disponibilitat d'antídots a 40 hospitals de Catalunya.

Actualment hi ha uns 50 antídots i unes altres 150 substàncies que es poden utilitzar per al tractament de les intoxicacions. Els més utilitzats són el flumazenil (antídot de les benzodiazepines), la naloxona (antídot de l'heroïna, la metadona i altres opiacis) i la N-acetilcisteïna (antídot del paracetamol).

Cada any, més de 10.000 intoxicacions

Cada any hi ha a Catalunya uns 12.000 casos atesos als serveis d'urgències per intoxicacions agudes i/o sobredosis per abús de drogues, i en un 10% d'aquestes intoxicacions o sobredosis es necessita un antídot.

Les intoxicacions més freqüents són per medicaments o per alcohol etílic o per abús de drogues il·legals, sobretot la cocaïna. Les intoxicacions més greus són poc nombroses: algunes per medicaments (sobretot per psicofàrmacs que provoquen un coma profund) i altres per drogues il·legals que causen agitació i problemes cardiovasculars (com la cocaïna, els derivats amfetamínics i les noves drogues de disseny) o per les que de vegades causen depressió del sistema nerviós central (per èxtasi líquid). També n'hi ha casos greus originats per productes domèstics com el lleixiu o el salfumant.

En pediatria, les intoxicacions més freqüents són per medicaments i per productes domèstics. En general, són més lleus que les que es donen en adults, ja que pràcticament sempre són accidentals i relacionades amb dosis relativament poc tòxiques de l'agent responsable. En els adults, poden ser mortals les sobredosis per abús de drogues, com ara els opiacis o cocaïna, en particular si s'han associat diverses substàncies de forma simultània. En qualsevol cas, la mortalitat global és inferior a l'1%.

En alguns casos, la disponibilitat dels antídots pot ser una qüestió complicada, ja sigui perquè alguns són medicaments estrangers o productes biològics i/o perquè existeixen problemes de proveïment. La Xarxa d'antídots de Catalunya pal·lia aquesta situació en aquest sentit i així es posa de manifest la seva utilitat, com ha confirmat el recent brot de botulisme atès a l'Hospital Josep Trueta de Girona. En aquest cas, en menys d'una hora es van localitzar dosis suficients d'antídot per tractar aquesta malaltia entre diferents centres hospitalaris adherits a la Xarxa.