Arriba l'estiu i les ulleres de sol es converteixen en el nostre fidel company. El problema arriba quan escollim en funció de les últimes tendències sense pensar tant en la qualitat o garantia que ens ofereixen per a la visió.

Escollir correctament unes ulleres de sol que no afectin la salut visual i que evitin lesions és un aspecte clau per gaudir de la calor sense sofrir danys greus. De fet, el 60 per cent de les ulleres que són adquirides a Espanya són distribuïdes per canals amb molt baixa garantia de qualitat i el 93 per cent disposen de lents que no compleixen la normativa, segons un estudi realitzat per la Universitat Complutense de Madrid.

A Espanya es venen 21,6 milions d'ulleres de sol, però saps en què t'has de fixar i quines precaucions has de prendre a l'hora de triar-les? Per resoldre aquestes qüestions, Clínica Baviera ofereix una sèrie de consells perquè aquest estiu mantinguem una bona salut visual.

1. Compte amb comprar ulleres en basars o mercats: aquest tipus de canals de venda no ofereixen una alta garantia de qualitat, per la qual cosa s'ha de tenir molta precaució. A més, cal anar amb compte amb aquelles que vénen com a regal de diferents promocions.

2. Quins requisits han de complir? Les ulleres han de portar marcada a la patilla la insígnia de la Comunitat Europea de manera indeleble, la identificació del fabricant o distribuïdor a la Unió Europea i la referència del model, com a mínim.

3. Lents contra la radiació UV nociva: les lents han de filtrar o eliminar la radiació UV per sota dels 400 nanòmetres. Aquesta informació la proporciona el fabricant, ja que en les ulleres no sol venir gravada. A més, les ulleres han d'anar acompanyades per un fullet amb el nom i l'adreça del fabricant, la referència de la norma europea (UNE EN 1836); característiques d'ús; advertències de riscos i restriccions; explicació i marcat relatiu al grau de protecció a la llum i radiació UV; i les normes de neteja i manteniment.

4. Categories per filtre: el nombre de filtre (0,1,2,3,4) ens indica la quantitat de lluminositat, però aquest índex no revela l'absorció de la radiació. Així, és el material el qual ha d'absorbir o repel·lir la radiació i no el tint que la lent porta incorporat.

5. Filtres solars d'absorció lleu: els filtres amb categoria 0 absorbeixen fins al 19 per cent, són lents clares indicades per a la conducció i utilitzades per al confort i l'estètica; la categoria 1 és idònia en zones de lluminositat lleu com els espais urbans ja que absorbeixen entre el 20 per cent i el 56 per cent de llum.

6. Les categories més comunes són la 2 i la 3: la primera es caracteritza per lents mitjanament acolorides, amb una absorció entre el 57 i el 81 per cent i indicades per a una llum solar mitjana i la pràctica d'esports com tennis, golf, passeig o bicicleta. La segona absorbeix entre el 82 i el 92 per cent de la llum, pel que és idònia per anar a la platja, a la muntanya o per estar en ambients assolellats. Per la seva banda, la categoria 4, amb una lent molt fosca, absorbeix entre el 92 i el 98 per cent de la llum i són adequades per a condicions de sol extrem com l'alta muntanya o els esports aquàtics.

7. Un color per a cada malaltia visual: el filtre marró està indicat per a miops i que pateixen astigmatisme; el color verd, per a persones amb hipermetropia; i els taronges o grocs són una bona opció per a situacions amb boira o per conduir; mentre que els filtres roses i blaus no són recomanables perquè poden modificar la percepció dels colors, una mica perillós a l'hora de conduir.

8. Lents fotocromàtiques, polaritzades o de mirall: els filtres fotocromàtics s'adapten a la intensitat lumínica i de radiació UV de l'ambient i s'enfosqueixen o aclareixen segons l'ultraviolat rebut. Els filtres polaritzats estan recomanats per a activitats a l'aire lliure ja que filtren l'excés de luminància, eliminen reflexos i eviten enlluernaments.

9. Sense data de caducitat: un filtre físic no ha de patir deteriorament amb els anys, tot i que cal anar amb compte amb els filtres químics, com el de les lents fotocromàtiques, que podrien perdre protecció amb el temps. També cal ser previnguts amb els vidres de policarbonat ja que, amb una sobreexposició a la calor, podrien doblegar-se i produir aberracions òptiques de la lent.

10. Lesions oculars: una lent de mala qualitat podrà produir una dilatació pupil·lar sense protegir de la radiació nociva adequadament, augmentant l'efecte nociu de la radiació solar. De forma aguda pot provocar queratoconjuntivitis actínica (còrnia) o fins i tot cremada macular a la retina en cas de visió directa al sol. De manera crònica, pot produir la ràpida evolució de la cataracta o una degeneració macular.

Segons ha afirmat l'oftalmòleg de Clínica Baviera, Guillermo Giménez-Almenara, "hi ha una gran quantitat d'ulleres de sol que després de la seva anàlisi no compleixen amb la normativa vigent, entre un 40 per cent i un 45 per cent de les lents tenen una potència refractiva superior a l'admesa provocant borrositat, un 57 per cent posseeix aberracions prismàtiques perifèriques, i només un 75 per cent elimina íntegrament la radiació ultraviolada UV mínima per legislació ".