El trasllat del laboratori clínic regional des del l'hospital Trueta a les noves instal·lacions del parc hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès) ha acabat aquest dilluns, amb el servei ja a ple rendiment. La mudança s'ha allargat tres setmanes durant les quals les diferents àrees s'han anat posant en marxa progressivament. Pel trasllat, han reduït el nombre de proves fetes, sobretot les analítiques ordinàries provinents dels Centres d'Atenció Primària (CAP) de la regió sanitària. Segons ha explicat el cap de servei, Xavier Queralt, de mitjana solen atendre unes 2.200 peticions diàries i al llarg d'aquestes setmanes n'han processat 900. Queralt ha assegurat que no hi ha hagut contratemps greus però admet que sí que hi han hagut "certes demores" en alguns resultats.

El trasllat del laboratori clínic territorial de l'Institut Català de la Salut (ICS) que dóna servei a la regió sanitària va començar el 27 d'abril i ha durat tres setmanes. El canvi d'ubicació ha estat polèmic i ha despertat el recel de sindicats.

Des d'aquest dilluns, les noves instal·lacions funciona a ple rendiment. "Han estat tres setmanes durant les quals hem anat posant en marxa paulatinament les diferents àrees i aquest dilluns acabem perquè l'última part, la més robotitzada i automatitzada, ja ha arrancat", ha explicat el cap de servei, Xavier Queralt.

El laboratori no només cobreix l'activitat de l'ICS Girona (Hospital Josep Trueta com dels 27 equips d'atenció primària), sinó també de l'Institut d'Assistència Sanitària (de l'hospital de Santa Caterina i dels tres equips d'atenció primària) i també de l'hospital de Campdevànol. El 90% de les mostres ja es traslladaven fins al Trueta i a partir d'ara s'enviaran a Salt.

Temporalment, durant el trasllat, els responsables del laboratori havien demanat als CAP reduir un 75% les analítiques amb caràcter ordinari. "Aquest dilluns és el punt de partida, tota la primària de les comarques gironines pot tornar a reincorporar-se amb les analítiques del dia a dia", ha exposat Queralt. Segons dades del laboratori, de mitjana processen cada dia 2.200 peticions i, al llarg de la mudança, s'han reduït a 900, que representa fer entre 1.300 i 1.400 proves diàries.

"Ara tenim capacitat per tornar a absorbir el que ja fèiem i podem créixer una mica més, però el que també és important és que, si calgués més endavant, disposem d'espai annexos per si hem de disposar de noves línies de creixement", ha detallat Queralt. Amb el trasllat, el laboratori ha doblat la superfície que tenia a l'hospital Trueta i ocupa 1.800 metres quadrats. Calculen que cada any podran atendre 700.000 peticions, que representen uns sis milions de proves.

Algunes demores

Xavier Queralt ha explicat que durant el trasllat no hi ha hagut incidències greus. "Tota la part tecnològica ha anat molt bé i només ha sorgit algun problema a nivell informàtic però fruit de les mancances que teníem ja des de fa uns anys enrere", ha concretat. Per això, el cap de servei creu que en un futur "no gaire llunyà" hauran de fer algun canvi a nivell informàtic per millorar el rendiment.

Durant aquestes tres setmanes que ha durat el trasllat, s'ha muntat un dispositiu per poder donar sortida a les peticions d'analítiques urgents i no demorables dels centres d'atenció primària de l'ICS i de l'IAS. El processament d'aquestes proves s'ha estat fent des de l'antic laboratori de l'hospital Santa Caterina, que s'havia reforçat amb maquinària i treballadors per poder atendre les peticions. Aquest laboratori del Santa Caterina ha deixat de funcionar aquest dilluns i els treballadors de l'IAS s'han incorporat al nou laboratori de l'ICS Girona, malgrat que continuen essent professionals de l'IAS.

El cap de servei ha admès que durant aquestes setmanes hi ha hagut "certa demora" en alguns proves. "Sobretot hi ha hagut problemes amb alguna analítica de pacients ingressats, però dins el mateix dia s'ha solucionat, és només que estàvem acostumats a tenir-les a una hora determinada i potser hi ha hagut un retard de dues o tres hores, però és perquè estàvem assumint la feina amb màquines de reforç que no són les habituals i no anàvem a la mateixa velocitat", ha argumentat Queralt.

Al nou laboratori clínic territorial de l'ICS hi treballen una setantena de professionals que provenen de l'hospital Trueta i de l'hospital de Santa Caterina. Al Trueta es manté un laboratori més petit per a les urgències del centre sanitari mateix, on hi treballen una quinzena de professionals. Amb l'espai alliberat, podran ampliar l'àrea d'urgències.