Un 2,3% de les famílies que atén la Creu Roja en projectes de lluita contra la pobresa tenen intoleràncies alimentàries, majoritàriament per celiaquia. Un 5,7%, a banda, té diferents tipus d´al·lèrgies. La xifra supera amb escreix la mitjana general, de l´1% a la població europea, segons dades que aporta la mateixa entitat. Davant d´aquesta situació, la Creu Roja, amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i l´assessorament de l´Associació de Celíacs de Catalunya, ha iniciat un projecte d´alimentació adreçat a 53 famílies de celíacs i amb d´altres intoleràncies alimentàries en situació de vulnerabilitat.

L´objectiu és garantir que els infants d´aquestes llars, celíacs o amb d´altres intoleràncies alimentàries, puguin seguir la dieta alimentària que necessiten, "que sovint comporta un esforç econòmic que no poden assumir", segons indica l´entitat.

El projecte consisteix en ajudes alimentàries mensuals per reduir el risc que implica per a la salut de l´afectat no seguir una dieta adequada. Aquest projecte es complementa amb l´entrega de targetes que permeten a les famílies comprar en comerços habituals, per a assegurar-los l´accés a aliments frescos.

El projecte es va iniciar de forma pionera a la demarcació de Barcelona durant el darrer trimestre del 2015 i consta d´ajuts per als infants amb intolerància al gluten i a la lactosa. Els lots d´aliments han estat confeccionats per dietistes-nutricionistes de la Creu Roja assessorades per l´Associació de Celíacs de Catalunya.

Aquests aliments cobreixen el 30% de les necessitats alimentàries del casos de celiaquia, el 12% dels casos de intolerància a la lactosa i el 8% dels casos d´al·lèrgies a l´ou i la llet. Des de Creu Roja es destaca que la celiaquia és molt més freqüent que les altres afectacions i que la repercussió que té sobre l´increment del preu de la compra d´aliments és més acusada que en la resta de casos.