El Departament de Salut ha presentat aquest dimecres la Xarxa Oncològica de Catalunya, que suposarà la integració del 60% de l'atenció sanitària del càncer a través d'un model assistencial comú als centres de l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO). La iniciativa s'ha engegat per abordar l'augment d'incidència de la malaltia a causa de l'envelliment de la població, tal com ha indicat la directora de l´Àrea d´Atenció Sanitària del CatSalut, Cristina Nadal. Segons dades del Departament, el 2020 hi haurà un increment del 22,5% de nous casos de la malaltia en homes i un 24,5% en dones, respecte a les xifres registrades al 2010. A més, el conseller de Salut, Antoni Comin, ha manifestat que l'objectiu de la xarxa és situar Catalunya com "un dels líders mundials en oncologia".

Salut estima que l'any 2020 els càncers més habituals en homes seran el de còlon i recte o pròstata i en dones, el de pulmó. En total, el Departament calcula que llavors es produiran 26.455 i 18.345 casos respectivament, mentre que al 2010 la incidència a Catalunya es situava en 21.592 casos en homes i 14.741 en dones. Tot i això, Nadal ha destacat que la taxa de mortalitat per càncer disminueix cada any un 1,3% en homes i un 2,1% en dones, el que apunta a una cronificació de la malaltia.

Per fer front a aquest horitzó, l'ICS i l'ICO volen establir programes compartits per tractar tumors freqüents, infreqüents, de recerca clínica o cures pal·liatives, juntament amb una unitat de farmàcia oncològica mancomunada i un registre hospitalari de tumors i sistemes d'informació integrats. En la mateixa línia, la directora de l´Àrea d´Atenció Sanitària del CatSalut ha precisat que la medicina personalitzada i dirigida a cada tipologia concreta de càncer ha de ser una referència.

El conseller de Salut ha dit que la Xarxa Oncològica de Catalunya busca garantir l'equitat d'accés a un tractament del càncer "d'alta qualitat" i a la vegada, atreure i "maximitzar" la innovació. Comín ha aclarit que la iniciativa no suposarà cap absorció o fusió i que, a la pràctica, el major efecte organitzatiu és l'adhesió a un model assistencial de dos hospitals de referència com Vall d'Hebron, a Barcelona, i l'Arnau de Vilanova, a Lleida.

D'altra banda, Comín ha defensat que la integració d'un 60% de la capacitat assistencial oncològica de Catalunya és una proporció justa per fomentar que "projectes fora de la Xarxa" puguin fer altres "aportacions específiques". El conseller ha assenyalat que l'aliança entre l'ICS i l'ICO hauria de ser un "buc insígnia" que lideri "una flota" en l'atenció sanitària del càncer i ha subratllat que la Xarxa Oncològica està oberta a la inclusió d'altres proveïdors.

Al seu torn, la directora de l'ICO i gerent de l'ICS, Candela Calle, ha valorat la creació de la Xarxa Oncològica de Catalunya com una continuació de la col·laboració preexistent entre ambdues entitats. També ha intervingut a la presentació el director clínic d'Oncologia Mèdica de Vall d'Hebron, Josep Tabernero, que ha afirmat que la Xarxa "no és un model nou" sinó una adaptació basada en l'experiència de convenis com l'Aliança Europea per l'Excel·lència en Recerca en Càncer.