El conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, ha destacat que Catalunya ha de ser pionera amb la prova de cribratge neonatal ja que a Europa, de moment, no es fa enlloc. Segons Comín, per aconseguir-ho, és fonamental l´aliança entre administracions públiques, el sistema públic de salut, els professionals, els pacients, la recerca i la iniciativa social. Amb motiu de la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries, el conseller, que ha participat en l´acte d´enlairada de globus a l´Escola Baldiri i Reixac, ha aprofitat per remarcar que "la taxa de curació dels nens bombolla es mou entre el 40% i el 60%. En canvi, si fóssim capaços de fer el cribratge neonatal estaríem parlant d´una taxa de curació de gairebé el 100%. Per això, és molt important que construïm una aliança potent que ens permeti incorporar aquesta prova". Aquesta tècnica, afavoriria la salut catalana, salvant de 2 a 4 vides cada any i el seu cost es mouria entre 3 i 5 euros per pacient.

Les immunodeficiències primàries són malalties minoritàries que afecten el sistema immunitari, que provoquen que els pacients que les pateixen, que poden ser nens o adults, tinguin infeccions més greus, problemes autoimmunitaris, i més càncer. Dins les immunodeficiències, n´hi ha gairebé 300 tipus i cadascuna d´elles té una gravetat molt variable. La manera més greu de patir-la és la dels nens bombolla, als quals se'ls trasplanta el moll de l´ós de ben petits o se'ls fa teràpia gènica ja que sinó moren abans del primer any de vida.

La fundació PID Foundation, creada el setembre del 2014 per un grup de metges, personal sanitari i pacients que pretenen crear una xarxa entre institucions, industria, grups de recerca i pacients per tal de donar suport a aquestes malalties que afecten a 1 de cada 2.000 nens. El president de la fundació, Pere soler, ha demanat durant l´acte organitzat per ells mateixos que s´instal·li el cribratge neonatal a Catalunya. "Només es tracta d´aprofitar la prova de taló que ja es fa a tots els nadons per mirar un marcador de funció d´una glàndula immunitària que permet saber si un nen pateix o no aquesta malaltia", ha assenyalat Soler.