25 de abril de 2016
25.04.2016
Prova mèdica

Comín aposta per una Catalunya pionera amb el cribratge neonatal

Segons el conseller, el repte es pot aconseguir mitjançant l'aliança entre administracions públiques, el sistema públic de salut, i els professionals del sector

25.04.2016 | 14:56

El conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, ha destacat que Catalunya ha de ser pionera amb la prova de cribratge neonatal ja que a Europa, de moment, no es fa enlloc. Segons Comín, per aconseguir-ho, és fonamental l´aliança entre administracions públiques, el sistema públic de salut, els professionals, els pacients, la recerca i la iniciativa social. Amb motiu de la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries, el conseller, que ha participat en l´acte d´enlairada de globus a l´Escola Baldiri i Reixac, ha aprofitat per remarcar que "la taxa de curació dels nens bombolla es mou entre el 40% i el 60%. En canvi, si fóssim capaços de fer el cribratge neonatal estaríem parlant d´una taxa de curació de gairebé el 100%. Per això, és molt important que construïm una aliança potent que ens permeti incorporar aquesta prova". Aquesta tècnica, afavoriria la salut catalana, salvant de 2 a 4 vides cada any i el seu cost es mouria entre 3 i 5 euros per pacient.

Les immunodeficiències primàries són malalties minoritàries que afecten el sistema immunitari, que provoquen que els pacients que les pateixen, que poden ser nens o adults, tinguin infeccions més greus, problemes autoimmunitaris, i més càncer. Dins les immunodeficiències, n´hi ha gairebé 300 tipus i cadascuna d´elles té una gravetat molt variable. La manera més greu de patir-la és la dels nens bombolla, als quals se'ls trasplanta el moll de l´ós de ben petits o se'ls fa teràpia gènica ja que sinó moren abans del primer any de vida.

La fundació PID Foundation, creada el setembre del 2014 per un grup de metges, personal sanitari i pacients que pretenen crear una xarxa entre institucions, industria, grups de recerca i pacients per tal de donar suport a aquestes malalties que afecten a 1 de cada 2.000 nens. El president de la fundació, Pere soler, ha demanat durant l´acte organitzat per ells mateixos que s´instal·li el cribratge neonatal a Catalunya. "Només es tracta d´aprofitar la prova de taló que ja es fa a tots els nadons per mirar un marcador de funció d´una glàndula immunitària que permet saber si un nen pateix o no aquesta malaltia", ha assenyalat Soler.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema