Els desfibril·ladors d'ús públic que s'han instal·lat a la demarcació de Girona des de l'any 2011 han permès salvar la vida a 29 persones que van patit una parada cardiorespiratòria. La majoria de les persones ateses, 21, es van recuperar gràcies a l'ús d'aparells mòbils que es troben en vehicles policials; 7 amb aparells fixes i 1 amb un desfibril·lador lliure, és a dir, cedit temporalment a un ajuntament o entitat. Aquestes són algunes de les dades que es van donar a conèixer ahir durant la jornada 'Girona territori cardioprotegit' on Dipsalut va fer balanç dels cinc anys d'implantació del programa. El seu president, Josep Maria Corominas, va explicar que l'augment de l'ús dels desfibril·ladors demostra que la gent "ha perdut la por" a usar-los.

Un dels objectius de la trobada, on es va comptar amb la presència de representants municipals de la demarcació, va ser explicar la renovació dels convenis entre els ajuntaments i l'organisme autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut) impulsora del projecte.

Actualment hi ha 740 desfibril·ladors públics instal·lats al territori gironí, dels quals 501 són fixos, 199 són mòbils (estan en alguns vehicles de la Policia Local i Mossos d'Esquadra) i 40 són lliures (estan cedits de forma temporal a entitats i ajuntaments). Els desfibril·ladors externs automàtics (DEA) analitzen el ritme cardíac de la víctima i, tot sols, determinen si és convenient donar-li una descàrrega elèctrica per poder recuperar el ritme normal del cor i permetre que torni a bombar la sang. Mai fan la descàrrega si no és necessària i per tant no hi ha possibilitats d'error.

El president de Dipsalut, Josep Maria Corominas, va fer un balanç molt positiu del programa tot dient que "el ritme creixent dels desfibril·ladors demostra que la gent ha perdut la por a usar-los" i que ha entès "que no poden fer mal a ningú".

Un programa pioner i un estudi

El programa 'Girona, territori cardioprotegit' és pioner a Catalunya i vol ajudar a definir les intervencions que aporten més efectivitat amb els diners invertits en la millora de la supervivència de pacients amb aturada cardíaca. Per això, des de la posada en marxa del programa, la Universitat de Girona està desenvolupant l'estudi de recerca 'Girona, projecte vital'. Va començar el 2011 i s'allargarà fins al 2020 amb la idea d'analitzar l'impacte de la implementació del programa i l'avaluació de la possible millora de la supervivència de pacients amb aturada cardíaca després de l'accés de personal no sanitari als aparells de desfibril·lació.

La formació és un dels objectius prioritaris del programa. Per això Dipsalut aposta per fomentar les accions divulgatives arreu de les comarques de Girona per tal donar a conèixer l'existència de desfibril·ladors d´ús públic i promoure'n el seu ús. A finals del 2016, l'organisme ja haurà ofert un total de 539 cursos i haurà format a 4.900 persones en l'ús d´aquest aparells des del 2011, any en què es van començar a oferir cursos formatius vinculats al programa.

En els cinc primers anys de funcionament, el programa ha comptat amb un pressupost de 3,5 milions d'euros i està previst que aquesta xifra s'ampliï 1,6 milions d'euros més fins a l'any 2020, arribant a un pressupost total de 5,1 milions d'euros.