05 de abril de 2016
05.04.2016
Estudi

Els tumors de mama depenen del subministrament de greixos per poder créixer

Un estudi revela que les cèl·lules d´aquest tipus de càncer necessiten capturar àcids grassos per seguir proliferant

05.04.2016 | 22:13
Els tumors de mama expressen alts nivells de proteïna LIPG

Les cèl·lules de mama tumorals necessiten recollir greixos de l'exterior i traslladar-los al seu interior per poder seguir proliferant. Així ho posa de manifest una investigació liderada per l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) en col·laboració amb hospitals espanyols i la Universitat Rovira i Virgili (URV) que s´ha publicat a la revista ´Nature Communications´. La principal proteïna en aquest procés és un enzim localitzat a la membrana cel·lular sense l'activitat de la qual, la cèl·lula tumoral no pot créixer. Les anàlisis de més de 500 mostres clíniques de pacients amb diferents tipus de tumors de mama revelen que el 85% tenen alts nivells d´aquesta proteïna.

El càncer de mama és el tumor més freqüent en dones a l´Estat espanyol i el quart en ambdós sexes amb més de 25.000 nous diagnòstics cada any. Segons xifres de l'Organització Mundial de la Salut, al món es diagnostiquen 1'38 milions de nous casos i produeix 458.000 morts a l'any .

Es coneixia que les cèl·lules tumorals per créixer capten glucosa de l'exterior i que reprogramen la maquinària interna per produir molts més lípids. La novetat del descobriment radica que per primera vegada es posa al descobert la necessitat de les cèl·lules tumorals d'importar lípids externs.

Aquest nou coneixement podria representar un "taló d'Aquil·les per al càncer de mama" segons l'investigador ICREA i cap de grup de l'IRB Barcelona, Roger Gomis. L´estudi ha demostrat en models animals i en cèl·lules tumorals que bloquejant l'activitat de la proteïna, anomenada LIPG, el tumor deixa de créixer.

Segons el primer signant del treball, Felip Slebe, el més prometedor d'aquesta nova diana terapèutica és que la funció de la proteïna LIPG "no sembla ser indispensable per a la vida", per la qual cosa inhibir-la generaria "menys efectes adversos que altres tractaments".

LIPG té "moltes virtuts" com a diana, diu Gomis. "De prosperar una substància que l´anul·lés podria convertir-se en la base d'una quimioteràpia més eficaç però menys tòxica que les actualment disponibles", afegeix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema