Un estudi desenvolupat per investigadors del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) ha revelat que la detecció d'una alteració genètica, TMPRSS2-ERG, en mostres de sang de pacients amb càncer de pròstata metastàsic prediu la resistència al tractament amb taxans, un tipus de quimioteràpia que és la més eficaç en aquesta malaltia. El càncer de pròstata és el segon tipus de tumor més freqüent a tot el món. Prop d'un 5% dels pacients debuten amb metàstasis, i una proporció dels que tenen la malaltia localitzada poden presentar metàstasis al llarg del temps.

Els taxans són els fàrmacs quimioterapèutics més actius i augmenten la supervivència del pacients amb càncer de pròstata metastàsic resistent a la castració, però no tots els pacients responen a aquesta teràpia.

Aquesta alteració genètica, TMPRSS2-ERG, està associada a la resistència al tractament amb aquest tipus de fàrmacs. Saber amb antelació si un pacient serà resistent o no al tractament pot ser útil per triar la millor opció terapèutica des de l'inici. A més, permet identificar subgrups de pacients que podrien participar en estudis amb nous tractaments dirigits.

En l'estudi, publicat a la revista European Urology, els investigadors van avaluar la presència de l'alteració TMPRSS2-ERG en la sang de pacients amb càncer de pròstata metastàsic i de persones sanes. Els resultats de l'estudi demostren que un 90% dels pacients en els que hi havia presència de l'alteració no responen al tractament i s'ha de buscar una altra alternativa terapèutica.

Segons els investigadors, per poder aplicar aquesta troballa a la pràctica clínica diària és necessari validar el test de manera prospectiva en un nombre més ampli de pacients. Aquest estudi de validació ja està en marxa a diferents hospitals de Catalunya coordinat per l'equip de l'Hospital Clínic.