01 de abril de 2016
01.04.2016
Recerca

Investigadors de la Vall d'Hebron identifiquen una nova eina terapčutica contra un tipus de cāncer infantil

Detecten un microRNA capaį de reduir el creixement tumoral en neuroblastomes resistents als tractaments convencionals

01.04.2016 | 11:31
El grup de Recerca Translacional en el Cāncer

El grup de Recerca Translacional en el Càncer a la Infància i l´Adolescència del Vall d´Hebron Institut de Recerca (VHIR), liderat pel doctor Josep Sánchez de Toledo i la doctora Soledad Gallego , ha identificat un microRNA que impedeix el creixement de les cèl·lules resistents a la quimioteràpia en el neuroblastoma, que és un tipus de càncer infantil. La troballa, publicada a la revista científica Oncotarget, estableix els fonaments per al desenvolupament de noves teràpies basades en microRNAs per al tractament d'aquesta malaltia que pateixen majoritàriament nens i nenes de 0 a 4 anys. Segons un comunicat del VHIR, aquesta nova eina terapèutica minimitza l´aparició de mecanismes de resistència al tractament.

En aquest estudi, els investigadors van analitzar en mostres humanes de neuroblastoma els nivells d´expressió dels gens relacionats amb la resistència a la teràpia, i van seleccionar aquells que estaven altament expressats en els tumors més avançats i susceptibles de ser regulats per microRNAs. Segons l´autora principal de l´estudi, la doctora Aroa Soriano, aquesta estratègia va permetre identificar al microRNA-497 com a supressor del creixement tumoral en models cel·lulars i animals. "Hem vist que MiR-497 pot constituir una nova eina terapèutica per al neuroblastoma, atès que regula múltiples gens que estan relacionats amb el cicle cel·lular, la supervivència i la permeabilitat vascular", ha detallat la investigadora.

El laboratori de tumors neuronals, dirigit pel doctor Miguel Segura, desenvolupa les denominades ´teràpies epigenètiques´, basades a alterar l´expressió dels gens sense causar modificacions en la seqüència de l´ADN i, per tant, més segures i amb menys efectes secundaris. En aquest sentit, els microRNAs es presenten com una alternativa terapèutica per la seva capacitat de regular múltiples gens i vies de senyalització, minimitzant l´aparició de mecanismes de resistència al tractament.

El neuroblastoma és un tumor del sistema nerviós simpàtic que es presenta majoritàriament en nens i nenes de 0 a 4 anys. Amb una prevalença de 10,5 casos per cada milió de nens a Europa i els Estats Units, la supervivència és excel·lent en els pacients de baix risc, però està per sota del 50% entre els pacients d´alt risc perquè desenvolupen resistència als tractaments actuals, en la majoria dels casos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook