Investigadors de l'Hospital Clínic i de l'IDIBAPS han demostrat per primera vegada que és possible diagnosticar el Parkinson a través d'una biòpsia a la glàndula submandibular en les persones que pateixen trastorns de son. La glàndula es troba situada a la part posterior de la boca i permet detectar la proteïna alfa-sinucleïna, que està present en les neurones de les persones amb aquesta malaltia. L'estudi, liderat per la Unitat de Parkinson del Servei de Neurologia del Clínic, el publica la prestigiosa revista 'The Lancet Neurology' i està coordinat pel Dr. Eduard Tolosa, investigador del CIBERNED i professor de la Universitat de Barcelona. També hi han participat equips mèdics i quirúrgics de diferents serveis de l'Hospital Clínic.

Segons l'estudi, detectar la proteïna alfa-sinucleïna en les neurones de forma precoç permetria diagnosticar la malaltia en una fase molt primerenca i començar a tractar els símptomes des del principi. La malaltia de Parkinson és una patologia crònica i neurodegenerativa que afecta les zones del cervell encarregades del control i coordinació del moviment i de l'equilibri. Els pacients, a més, presenten diversos símptomes no motors com a pèrdua d'olfacte, deteriorament cognitiu o trastorns del son en fase REM, que poden aparèixer anys abans que es desenvolupi la malaltia.

Els investigadors van valorar si fer una biòpsia en la glàndula submandibular permet detectar agregats d'alfa-sinucleïna. Aquestes biòpsies les van practicar en 21 pacients amb trastorns del son en fase REM, en 24 amb malaltia de Parkinson i en 26 persones sanes. En prop d'un 90% dels pacients amb trastorns del son i en un 70% dels que tenien Parkinson van detectar la proteïna en la glàndula submandibular gràcies a la biòpsia, mentre que no es va trobar en cap de les persones sanes.

"Aquests resultats demostren que la biòpsia serveix com a prova confirmativa per diagnosticar la malaltia de Parkinson a aquelles persones en les que encara no es manifesta la malaltia", explica el Dr. Àlex Iranzo, neuròleg de la Unitat Multidisciplinar de Trastorns del Son del Clínic i investigador de l'equip IDIBAPS Neurofisiologia i estudis funcionals del sistema nerviós. "A més, es tracta d'una prova poc invasiva i que es tolera bé", detalla.

Segons Tolosa, identificar els agregats de sinucleïna en la glàndula submandibular permet confirmar el diagnòstic de Parkinson, de gran utilitat en casos de diagnòstic incert. D'acord amb el doctor neuròleg de la Unitat Multidisciplinar de Trastorns del Son del Clínic i investigador de l'equip IDIBA, identificar persones amb trastorns de son amb aquests agregats podria servir per dissenyar estratègies terapèutiques que, per exemple, bloquegin la progressió d'aquesta proteïna cap al sistema nerviós central, on causen els símptomes clàssics de la malaltia de Parkinson".