Un equip d´investigadors liderat per l´oncòleg Joan Massagué ha esbrinat la manera com cèl·lules cancerígenes es mantenen en estat latent durant anys en pacients que han superat un càncer i desenvolupen metàstasi posteriorment. La investigació, que ha durat sis anys, ha permès determinar que les cèl·lules cancerígenes que sobreviuen als tractaments mèdics poden comportar-se com cèl·lules mare, que es divideixen periòdicament per reparar els teixits. Aquesta qualitat similar a la de les cèl·lules mare ajuda a explicar, segons els investigadors, l´habilitat de les cancerígenes de dividir-se i arribar a òrgans llunyans.

Una part d´aquestes cèl·lules produeixen una proteïna, anomenada inhibidor WNT, que bloqueja la divisió cel·lular, i les força, per tant, a adoptar un estat d´animació suspesa. Aquesta minoració del creixement és essencial, indica l´estudi, per a l´habilitat de les cèl·lules de sobreviure al cos sense ser detectades.

"Durant anys s´ha sabut que existia la metàstasi latent, però no hi havia hagut una bona manera d´estudiar-la", ha explicat Srinivas Malladi, col·lega de postdoctorat del laboratori de l´oncòleg català Joan Massagué, que durant sis anys ha desenvolupat un model per fer-ho. El resultat de l´estudi s´ha publicat el 24 de març a la revista ´Cell´ i determina com algunes cèl·lules cancerígenes són capaces d´evitar el sistema immunològic del malalt després de retirar-li el tumor i mantenir-se en estat latent durant anys per desenvolupar nous tumors molt més tard.