Les recents pluges que estan caient a Catalunya han reduït la quantitat de pol·len en l'ambient d'aquells arbres i plantes que inicien abans la pol·linització però per contra pot contribuir a que les plantes que pol·linitzen més tard ho facin amb més força i hi hagi més risc per als al·lèrgics a aquestes espècies La directora de l'ICTA-UAB i responsable de la Xarxa d'Aerobiologia de Catalunya (XAC), Jordi Belmonte, ha explicat que és difícil fer una previsió sobre la primavera pol·línica especialment amb els canvis meteorològics que s'estan succeint. En tot cas, ha dit que la pluja d'aquests dies "ha netejat" el pol·len que hi havia en arbres com plàtans, xiprers o parietàries, que la inicien abans, però en canvi dona força a les gramínies i altres espècies que floreixen més tard. D'altra banda, l'ICTA ha presentat un projecte a través del qual recullen mostres amb 'drones' en col·laboració amb l'empresa Dronosphere.

A Catalunya, les espècies que generen més al·lèrgies són les gramínies, a les que tenen al·lèrgia el 50% dels al·lèrgics, seguida del plàtan que afecta el 25%, les parietàries al 20% i l'olivera i el xiprer que afecten el 15% de la població al·lèrgica respectivament.

Belmonte ha explicat que aquest any les pol·linitzacions havien començat de forma puntual i amb força, cosa que els ha sorprès perquè les baixes temperatures nocturnes i la sequera els feia pensar en que hi hauria un retard i en menor producció. En canvi, l'extrema suavitat tèrmica i la disponibilitat d'aigua ha estat suficient perquè comencés la pol·linització. La directora ha dit que fins ara el comportament havia estat normal a excepció de a Lleida, on la concentració de pol·len estava sent per sobre de l'habitual degut a que ha fet menys fred i ha plogut més, així com Roquetes, on la concentració de pol·len estava per sota ja que havia plogut més de l'habitual i les temperatures havien estat més altes.

La directora de l'ICTA ha dit que fer una previsió a llarg termini és complicat perquè com es pot observar depèn de la meteorologia però ha afegit que ara per ara la pluja que ha caigut recentment han "netejat" el pol·len a xiprers, pollancres, pins i plàtans. Belmonte ha afegit que aquest fenomen es pot observar perquè la pluja fa caire el pol·len fins a terra i es pot veure als bassals.

Tot i aquesta bona notícia per als al·lèrgics al pol·len d'aquestes espècies, la directora de l'ICTA ha alertat que la mateixa pluja serveix de reg per a les plantes que pol·linitzaran més endavant provocant pol·linitzacions primaverals i estiuenques importants de parietària, gramínies, plantatge, blets i olivera, entre d'altres. A més, ha dit que si la primavera fos molt plujosa i les temperatures fossin més elevades del que és habitual en primavera podria fer que les floracions i pol·linitzacions duressin menys temps de l'habitual i per tant afectessin durant menys temps.

Tot i això, ha dit que no cal "espantar" a la gent i que el més recomanable és que les persones al·lèrgiques vagin consultant la concentració de pol·len en l'atmosfera per tal de saber si han de començar a tractar-se o no. Això ho poden fer a través de la pàgina web de la XAC que mostra les dades de les nou estacions de que disposa a Catalunya.

D'altra banda, la doctora de la Unitat d´Al·lèrgia del Servei de Pneumologia i Al·lèrgia Respiratòria de l´Hospital Clínic, Rosa Muñoz, ha explicat que les al·lèrgies són "l'epidèmia" del segle XXI i que cada cop hi ha més al·lèrgies i més gent que és al·lèrgica a més coses. En aquest sentit, ha dit que tot i que la pluja anirà bé per a les persones al·lèrgiques al pol·len, agreujarà la situació per aquells que són al·lèrgics als àcars per exemple. És per això que ha reivindicat que aquestes persones siguin tractades de manera integral per un alergòleg i no per diferents especialistes com passa actualment.

Drones per mesurar la concentració de pol·len

D'altra banda, l'ICTA ha presentat aquest dijous un projecte amb l'empresa canària Dronosphere i el cabildo de La Gomera que consisteix en l'ús de 'drones' per captar partícules de pol·len i espores de fong presents en l'aire. Aquest sistema permet fer estudis aerogiològics d'una manera molt més selectiva, ràpida i dinàmica que el mode estandarditzat d'estacions estàtiques, i a més permet arribar al llocs i altures on no es pot arribar de cap altra manera.

L'empresa ha desenvolupat un sistema on gràcies al flux positiu produït per les hèlixs del 'drone', el sistema diposita les partícules de pol·len i espores presents en l'aire en un portaobjectes de vidra untat amb vaselina per a la seva posterior anàlisi al laboratori. També s'ha dissenyat un sistema de captació d'al·lèrgens mitjançant paper porós de fibra de vidre, aprofitant el mateix flux positiu de les hèlixs.

El cofundador de Dronosphere, Francisco Javier García, ha explicat que el sistema redueix molt el cost perquè en un vol de quatre minuts es pot recollir una mostra molt àmplia i tenen bones perspectives pel que fa a que es podran captar nous al·lèrgens.

Els primers mesuraments es van fer a les Illes Canàries però posteriorment també es van fer a l UAB. Els resultats analitzats al laboratori han mostrat un èxit en la captació d'una gran diversitat de pòl·len i espores i molt bones expectatives pel que fa als al·lèrgens. El sistema, que ha obtingut dues patents, no es farà servir de moment per a les previsions de pol·linització a Catalunya perquè falten recursos i les persones necessàries per tal de poder fer aquests vols, segons ha explicat Belmonte.