Quatre infermeres del Servei d´Hospitalització Quirúrgica de l´Hospital de Figueres han guanyat el premi Nobecután amb l´estudi que han realitzat per millorar la fixació dels catèters endovenosos. Les infermeres Cristina Calles, Margarita Canta i Maria Pujol, així com la supervisora del servei, Carme Burgas, han dut a terme un estudi que conclou que l´aplicació d´apòsit plàstic en esprai millora la subjecció de les vies. L´assaig l´han dut a terme aplicant l´esprai just abans de col·locar el darrer apòsit, que protegeix la totalitat de les subjeccions.

Beneficis pels pacients, pels professionals i l´entitat

Una de les tècniques que porta a terme la infermera és la canalització i el control de vies venoses d´accés perifèric, tant amb finalitats terapèutiques com per dur a terme proves diagnòstiques. Una millor fixació de la via significa una major seguretat per al pacient, ja que evita riscos com infeccions, flebitis, desplaçaments o retirades del catèter. D´altra banda, els beneficis d´aquesta forma de treball també repercuteixen en els professionals i abarateixen costos, perquè evita repeticions de la tècnica.

Calles, Canta, Pujol i Burgas van observar la fixació dels catèters de 88 pacients. En cap cas va caldre realitzar cap canvi de via per mala fixació. Els casos en què va caldre una reposició van ser per motius d´extravasació o inici de flebitis, entre d´altres.

En l´estudi també varen detectar factors que afavoreixen l´alteració de la fixació com el pèl (6 casos) i la suor (10). Tot i que el major nombre de casos corresponien a pacients que patien desorientació (29) i que ells mateixos es varen treure la via.

La directora d´Infermeria de la Fundació Salut Empordà, Paquita Abulí, destaca que "la investigació en infermeria permet innovar i millorar en la qualitat del tracte que oferim als nostres pacients, tant tècnic com humanitari, i en el nostre entorn és un mèrit perquè suposa anar més enllà de l´activitat assistencial i alhora ens fa presents en el sector". Arrel d´aquest treball d´investigació, l´hospital ha implantat un protocol d´actuació que

incorpora l´apòsit plàstic en esprai en la fixació dels catèters venosos.