Les atencions psicològiques a víctimes de delictes o a familiars per casos de morts sobtades s'han pràcticament doblat en un any a les comarques gironines. Durant el 2015, el Servei d'Emergències Psicològiques del Dipsalut s'ha activat 23 vegades i ha atès un total de 126 persones. El 2014 va ser 13 intervencions i 36 persones ateses. L'última activació del 2015 va ser per la desaparició durant 20 hores d'un nen de 3 anys a Camós (Pla de l'Estany). El servei va néixer l'any 2010 amb l'objectiu de donar atenció psicològica davant situacions d'emergència amb alt potencial traumàtic. Els especialistes ofereixen suport i assistència a les víctimes en el mateix lloc on ha succeït el fet i amb la màxima immediatesa possible.

El Servei d'Emergències Psicològiques del Dipsalut ha fet 77 intervencions des de la seva posada en marxa el 2010 i ha atès un total de 581 persones. Aquest servei actua en casos de morts sobtades i amb alt potencial traumàtic (especialment de nens i adolescents); en accidents de trànsit amb múltiples víctimes o atén víctimes de delictes.

El Programa de suport i atenció psicològica en situacions d'emergència va néixer amb l'objectiu de posar a disposició de tots els municipis de la demarcació un servei especialitzat d'atenció psicològica davant situacions potencialment traumàtiques i amb capacitat d'oferir suport i assistència a les víctimes en el mateix lloc on ha succeït el fet i amb la màxima immediatesa possible. Per evitar duplicitats i disfuncions, existeix un protocol de coordinació amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i els Equips de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) de la Creu Roja. Abans de donar resposta a una demanda d'activació, els diferents equips d'emergència es comuniquen i es coordinen.

El Servei d'Emergències Psicològiques està format per vuit professionals que disposen del grau en Psicologia, han rebut formació especialitzada i continuada en psicologia d'emergències i disposen d'una àmplia experiència en aquest àmbit específic de treball. Una altra de les característiques de l'equip és que està dispersat geogràficament per aconseguir una resposta més ràpida en el cas que es produeixi una emergència. L'equip de psicòlegs també pot intervenir en diverses llengües com ara el francès, l'alemany, l'anglès, el portuguès o l'italià.

Poden sol·licitar l'activació del Servei d'Emergències Psicològiques de Dipsalut els representants municipals, policies locals, Mossos d'Esquadra, Protecció Civil, serveis socials i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Per posar en marxa el servei, les persones autoritzades només han de trucar a un número d'ús restringit habilitat per a les emergències psicològiques.

Empatia i atenció immediata

El caporal Josep Fontarosa, del grup regional d'atenció a la víctima de la URPAC dels Mossos d'Esquadra ha explicat que la majoria de les vegades que activen l'atenció psicològica és per recolzar familiars d'una mort sobtada (ja sigui en accidents de trànsit, suïcidis o homicidis), donar suport a una víctima d'un robatori violent o d'una agressió sexual i per ajudar a entendre desaparicions de persones estimades.

"No hi ha un catàleg per saber quan cal ajuda psicològica ni són ciències exactes, ens guiem molt per l'estat de la persona que ha patit la situació traumàtica i treballem amb empatia", ha afirmat el caporal.

El president de Dipsalut, Josep Maria Corominas, destaca la importància d'oferir als municipis de la demarcació un Servei d'Emergències Psicològiques. "Les emergències succeeixen en qualsevol moment del dia, per això és important tenir un servei operatiu i que es pot activar les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any", afirma.

La intervenció de suport psicològic en situacions d'emergència té una durada limitada en el temps en funció de cada situació concreta. Si un cop finalitzada aquesta intervenció, les víctimes necessitessin rebre més suport psicològic o psiquiàtric durant un període més llarg de temps, hi ha establerts mecanismes de derivació cap a la xarxa pública de salut mental (IAS).

Quasi doblat

El nombre d'actuacions del servei d'emergències psicològiques ha experimentat un increment significatiu el 2015, quan es van dur a terme 23 intervencions, deu més que el 2014. El responsable de l'equip d'emergències psicològiques, Jordi Frau, atribueix aquest increment al fet que "al cap de sis anys de funcionament ininterromput i de 77 intervencions realitzades arreu de la demarcació, el servei ja comença a ser conegut i reconegut per les persones i organismes que en tenen la responsabilitat d'activar-lo en cas de necessitat". Per això, en virtut del conveni, l'activen en més ocasions.

La desaparició d'un nen a Camós durant la nit de Cap d'Any va ser l'últim cas on va intervenir l'equip d'emergències psicològiques del Dipsalut el 2015. Enguany, el servei ja s'ha activat en quatre ocasions atenent un total de 19 persones a qui han ofert suport psicològic i assessorament. El servei atén tant a les víctimes de situacions traumàtiques i als seus familiars, com als professionals dels equips d'emergències psicològiques que intervenen en aquestes situacions de crisi amb un elevat impacte psicològic.

Una de les innovacions que ha incorporat el programa d'emergències psicològiques de Dipsalut creat el 2010 és la formació que ofereix als diferents equips d'emergències (policia, bombers, sanitaris, protecció civil, serveis socials...) de les comarques de Girona. Dipsalut, per exemple, ofereix un curs de Primers Auxilis Psicològics adreçat a aquests professionals on els donen eines per comunicar de manera adequada les males notícies o afrontar les conseqüències que comporta l'assistència en esdeveniments crítics.

L'Organisme de Salut Pública de la Diputació també ofereix altres cursos com ara el d'autoprotecció psicològica i tècniques de destraumatització per a integrants dels equips d'emergències i el curs d'intervenció psicològica d'urgència per a víctimes de violència sexual. Per facilitar l'accés a la formació des de qualsevol punt del territori, Dipsalut també ofereix una modalitat on-line del curs de primers auxilis psicològics en situacions d'emergència.

Les xifres

L'any 2010, el programa va fer quatre intervencions i va atendre 12 persones, el 2011 es va activar quatre vegades més però va atendre 33 persones, el 2012 hi va haver un augment exponencial arribant a les 313 ateses en quinze intervencions. Aquell any va ser el del gran incendi de l'Alt Empordà i, només en aquesta emergència, l'equip va atendre 250 persones. El 2013 es va tancar amb 42 persones ateses en 14 intervencions. El 2014 es van activar 13 vegades i van arribar a 36 persones i el 2015 van ser 23 intervencions i 126 atesos.