El passat 2 de novembre es va posar en marxa la guàrdia localitzada les 24 hores durant els 365 dies de l´any del servei de cirurgia pediàtrica a l´Hospital Universitari Josep Trueta de Girona, que atén a tots els pacients de la regió sanitària de Girona. En aquests primers tres mesos d´atenció continuada, s´han realitzat 30 intervencions quirúrgiques d´urgència, la meitat d´elles a infants menors de tres anys. A més, tres dels pacients eren nounats i en un dels casos, atesa la seva gravetat i inestabilitat clínica, va ser necessari fer l´operació dins del Servei de Neonatologia. D´altra banda, des de l´Institut Català de la Salut - l´ens que gestiona l´hospital Josep Trueta de Girona- assenyalen que han aconseguit reduir la llista d´espera quirúrgica del servei fins als 333 pacients, una xifra similar a la que hi havia durant els anys 2010 o 2011.

L´inici de la guàrdia localitzada de la cirurgia pediàtrica a l´Hospital Trueta ha anat lligada a la incorporació d´una nova cirurgiana pediàtrica. D´aquesta manera, des del mes d´octubre passat, aquest departament està format per quatre professionals. També s´ha contractat un professional de suport, específicament per a les guàrdies.

A més de les operacions quirúrgiques, durant aquests tres mesos, els cirurgians pediàtrics també han atès 109 consultes d´urgències de nounats i de la planta d´hospitalització de pediatria. A part d´aquesta activitat també han pogut donar suport al Servei de Neonatologia en temes tècnics, sondatges o gastrostomies, entre d´altres.

En concret, el Servei de Cirurgia Pediàtrica de l´hospital gironí ha reduït la llista d´espera quirúrgica, situant-la a nivells d´ara fa cinc o sis anys. A principis d´aquest mes de febrer hi havia 333 nens pendents d´una operació de caràcter no urgent. Al setembre del 2014 hi havia 540 infants en llista d´espera. Des de l´ICS ressalten que, en setze mesos, han aconseguit reduir la llista d´espera un 39% i que s´han operat aquells pacients que feia més temps que esperaven.

Des del novembre del 2014, el Servei de Cirurgia Pediàtrica de l´Hospital Trueta de Girona assumeix les operacions dels pacients provinents de l´Hospital Santa Caterina de Salt, en el marc de l´aliança estratègica de l´ICS i l´IAS. L´any passat, l´equip de cirurgia pediàtrica va realitzar 576 operacions.