L'Hospital Clínic ha presentat aquest dimarts el projecte ARI, que vol recaptar almenys mig milió d'euros pel desenvolupament del CART, una teràpia innovadora capaç d'eliminar en un 85% dels casos la leucèmia limfoblàstica aguda, resistent als tractaments convencionals. Actualment, aquesta metodologia només s'ofereix en alguns hospitals dels Estats Units. Les sigles ARI responen a Assistència Recerca Intensiva i a la vegada, fan referència al nom de la seva impulsora, Ariana Benede, que pateix leucèmia des dels 13 anys. La iniciativa es posarà en marxa oficialment amb la Nit Taronja, un concert del grup Love of Lesbian a la sala Luz de Gas de Barcelona el proper 25 de febrer. A més, els fons que s'aconsegueixin també es destinaran a millorar la Unitat d'Assistència Domiciliària per malalts de leucèmia i tumors sòlids.

El tractament Cart (Receptors T d'Antígens Quimèrics, en anglès) és una immunoteràpia basada en l'alteració genètica de limfòcits del mateix pacient. D'aquesta manera, s'aconsegueix que la cèl·lula immunològica reconegui l'antigen de la leucèmia i ataqui la malaltia sense afectar els teixits sans. A més, el limfòcit modificat "viurà durant anys circulant per la sang del pacient, evitant un nova recaiguda", tal com ha remarcat Álvaro Urbano, director de l'Institut Clínic de Malalties Hemato-Oncològiques (ICMHO).

L'Hospital Clínic va començar la investigació fa gairebé tres anys en col·laboració amb l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, l'Institut Josep Carreras, la Universitat de Barcelona i l'Hospital Sant Joan de Déu. El desenvolupament de la teràpia ja ha finalitzat la primera fase i l'objectiu primordial de la recaptació de fons és finançar l'estudi clínic en una desena de pacients. Si el procés donés resultats favorables, el tractament CART es podria oferir "d'aquí a sis mesos", ha estimat Manel Juan, cap de la Secció d´Immunologia de l´Hospital Clínic.

"Si jo hagués tingut el Cart, m'hagués encantat fer-lo", ha expressat Ariana Benede, la pacient de 18 anys impulsora de la recaptació de fons i que ha passat per la quimioteràpia abans de rebre un trasplantament, fa gairebé quatre mesos. La seva mare, Ángela Jover, ha explicat que el projecte ARI va sorgir arrel d'una recaiguda de l'Ariana, que va propiciar l'inici d'una recerca sobre els nous tractaments de la leucèmia arreu del món fins a trobar aquest.

"Ens vam començar a qüestionar per què el Cart no existeix a Espanya i només es dóna a malalts de segones recaigudes. Per què hem de passar aquests processos de quimioteràpia tan durs que afecten a tants òrgans i a la vida de tantes persones", ha expressat Ángela Jover.

A part de la recaptació aconseguida amb les entrades de la Nit Taronja, que es destinarà íntegrament a la investigació de la teràpia, el projecte ARI permet comprar localitats per una 'fila 0' o fer donacions a través de la Fundació Clínic per la Recerca Biomèdica.

El Cart a la sanitat pública

Álvaro Urbano ha destacat que "en el camp de la leucèmia, la sanitat pública catalana no té res a envejar a la de qualsevol altre país europeu o d'Estats Units, ni en tècniques diagnòstiques, ni en fàrmacs innovadors, ni en trasplantaments. Però per desgràcia hi ha una excepció: les leucèmies limfoides". Per aquest motiu, l'Hospital Clínic vol posar a disposició dels pacients el tractament Cart "a preu de cost", ha dit Manel Juan, que ha situat en 80.000 euros la xifra aproximada de la teràpia. En contrast, el tractament privat als Estats Units s'elevaria fins a uns 600.000 euros, segons el cap de la Secció d´Immunologia.

En aquest sentit, el director general de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, ha avançat que la setmana passada es va informar del projecte a CatSalut en una reunió amb el subdirector de l'organisme, Josep Maria Argimon. "Estem en un assaig clínic i per tant, no el pot cobrir el sistema públic de salut. Si arribem a la conclusió que és efectiu i pot millorar les expectatives de vida dels malalts, estic segur que el servei públic del nostre país cobrirà les despeses", ha sentenciat Campistol.

"La medicina acadèmica ha de reprendre la iniciativa"

El director de l'ICMHO, Álvaro Urbano ha esmentat un assaig clínic de Cart "obert a nivell comercial per la farmacèutica Novartis", "que acaba a l'abril, només per pacients de fins a 22 anys i que porta l'Hospital de Sant Joan de Déu". Sobre aquest fet, Urbano ha defensat la implantació del tractament en el sistema públic i ha reivindicat que "la medicina acadèmica ha de reprendre la iniciativa, tant en la investigació com en els descobriments que tenen repercussió en els pacients". "Les companyies farmacèutiques tenen unes lleis internes distintes, i moltes vegades són societats anònimes que han de reportar beneficis any rere any", ha afegit.