04 de febrer de 2016
04.02.2016
Confirmat per les autoritats

Primer cas de dona embarassada infectada de virus Zika a Catalunya

A banda d'aquest avui s'ha confirmat un altre cas d'infecció, que se sumen als quatre ja detectats

09.02.2016 | 21:06
La maltalta hauria contret el virus en un viatge a Colòmbia

El Departament de Salut, en coordinació amb el Ministeri de Sanitat, ha confirmat aquest dijous l´existència d´un cas de dona embarassada infectada de virus Zika. Es tracta del primer cas d'aquestes característiques que es detecta a Catalunya. La dona està entre les setmanes 13 i 14 de gestació i està sota control assistencial. Es creu que hauria contret el virus en un viatge a Colòmbia. A banda d´aquest, avui s´ha confirmat un altre cas d´infecció. Tots dos se sumen als quatre ja indicats aquest dimecres pel conseller de Salut, és a dir que ja en són sis en total, quatre homes i dues dones, tots ells importats de països en alerta epidemiològica.

Des del Departament s'indica que el col·lectiu on les conseqüències del virus poden ser més greus és el de les dones embarassades que durant la gestació han estat en països amb epidèmia declarada. Cal subratllar que el virus pot causar malformacions encefàliques en els nadons.

Salut no descarta l´existència de més casos declarats de Zika a Catalunya, però reitera que la infecció "no suposa un risc" de salut pública per a la població catalana. Subratlla que, entre d´altres raons, actualment no hi ha transmissió del virus a Catalunya i "tampoc és previsible" que passi en les properes setmanes. No obstant això, el Departament de Salut continuarà desplegant el protocol de detecció i actuació davant de possibles nous casos.

Tant el Departament de Salut com el Ministeri de Sanitat treballen de forma conjunta i coordinada en l´anàlisi i evolució de la infecció.

Balanç actualitzat al web del Ministeri

De la seva banda, el Ministeri de Sanitat ha anunciat que a partir d'avui actualitzarà cada setmana el balanç de casos de virus Zika confirmats pel Centre Nacional de Microbiologia a partir de les mostres enviades pels hospitals. La informació serà accessible a través del web del Ministeri.

Des del Ministeri s'indica que els casos diagnosticats fins ara a l'Estat estan "dins del previst" pels epidemiòlegs i "no suposen un risc de propagació" del virus a Espanya, ja que es tracta de casos importats.

Finalment, els responsables del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat han volgut subratllar que treballen en coordinació amb les Comunitats Autònomes per recopilar informació sobre tots els casos diagnosticats fins ara, dur a terme el seguiment amb garanties per a tots els pacients i elaborar un protocol conjunt d'actuació que es preveu que s'aprovi el 10 de febrer a la Comissió de Salut Pública.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook