A mesura que torna el fred i l'aire es torna sec, els ulls de moltes persones comencen a sentir-se tan secs com el paper de pergamí: cremen, piquen i semblen contenir un polsim que no acaba de sortir. Són els símptomes més habituals de la sequedat ocular, una condició que pot empitjorar durant els mesos d''hivern.

Segons assenyalen a la web de la nord-americana Clínica Cleveland els facultatius de la institució mèdica americana assenyalen que en la condició dels ulls secs els ulls no produeixen llàgrimes suficients o són d'una qualitat no adequada, no lubriquen bé i això els ocasiona malestar.

Els símptomes de la sequedat ocular poden aparèixer i empitjorar durant els mesos freds de l'hivern, per això, des de la pàgina web de la institució, el doctor William Dupps, oftalmòleg de l'Institut Ocular Cole de la Clínica Cleveland ofereix els següents consells per alleujar els ulls:

1. Prova amb llàgrimes artificials

Com a tractament primari per a la sequedat ocular, les gotes lagrimals artificials es poden adquirir sense recepta mèdica. "El teu oftalmòleg pot ajudar-te a escollir les més adequades en el teu cas", assenyala el doctor Dupps.

2. Afegeix peix o llavors de lli a la teva dieta

Moltes persones saben que els àcids grassos omega 3 són saludables per al cor però les investigacions mostren que podrien actuar també com una defensa enfront de l'ull sec.

Els pacients que consumeixen una quantitat més elevada de greixos bons en relació amb els dolents tenen un menor risc de desenvolupar sequedat ocular. Prova menjar més aliments que continguin àcids grassos omega 3 com la tonyina, el salmó, llavors de cànem o lli, i nous.

3. Examina els teus voltants

El vent contra el rostre pot assecar els teus ulls però també poden tenir el mateix efecte els sistemes de calefacció que empren aire a través de ventiladors per escalfar l'ambient.

Si deixes casa teva en bones condicions però arribes a la teva destinació amb els ulls secs i amb picor, ajusta la posició de l'aire condicionat del cotxe i dels tubs de ventilació de calor. Aquest aire que arriba fins a la teva cara et pot assecar de forma significativa els ulls. A casa, els ventiladors o sistemes d'aire condicionats poden tenir el mateix efecte. Prova amb un humidificador a l'habitació i altres habitacions on passades molt temps.

4. Demana fàrmacs específics més potents

En molts casos de sequedat ocular les gotes que venen a les farmàcies sense recepta i els remeis casolans no són suficients. Les gotes oculars que requereixen de recepta podrien ajudar-te augmentar la producció de llàgrimes, reduir la inflamació de les parpelles i millorar la qualitat del lubrificant present en les teves llàgrimes. Alguns antibiòtics orals també tenen efectes similars sobre la lubricació i la inflamació. A més, les gotes de sèrum especial creada a partir de productes de la sang del propi pacient poden ser d'ajuda en els casos més greus.

5. Informa't sobre una possible intervenció

Si res sembla ajudar, podria ser necessari tancar els conductes que drenen les llàgrimes de la superfície dels ulls. Aquest procediment no dolorós implica inserir un tap en el drenatge de les llàgrimes. "Això es pot realitzar amb taps que es dissolen amb el temps o amb taps de silicona a llarg termini que augmenten la quantitat de llàgrima que existeix en els ulls", assenyala el doctor Dupps.