Un estudi del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) de Barcelona ha descobert que el consum regular de peix durant l'embaràs ajuda a millorar el desenvolupament cerebral dels nadons, segons els resultats d'un treball publicat al 'American Journal of Epidemiology' .

En concret, els autors van seguir a gairebé 2.000 mares i fills des del primer trimestre d'embaràs fins que els menors van complir cinc anys i van veure que tenien una millor funció cerebral aquells les mares dels quals havien menjat peix durant almenys tres vegades per setmana, en comparació amb aquelles mares que van menjar menys.

I ni tan sols quan el consum era de 600 grams setmanals es va detectar una major presència de mercuri o altres contaminants relacionats amb el peix que pogués comportar un efecte negatiu que compensés els beneficis aparents.

"Els mariscs són una important font de nutrients essencials per al desenvolupament del cervell, però al mateix temps també acumulen el mercuri del medi ambient, que és conegut per ser neurotòxic", ha reconegut Jordi Julvez, autor principal de l'estudi.

L'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les sigles en anglès) va emetre recentment un dictamen científic que donava suport un consum setmanal d'entre 150 i 600 grams de peix durant l'embaràs. Però els autors d'aquest treball reconeixen que encara no es coneixen com pot afectar el desenvolupament fetal i es necessiten més estudis que ajudin a les dones a tenir-ho més clar.

Per a això, Julvez i el seu equip van analitzar dades d'una investigació que va recopilar dades entre 2004 i 2008, que diferenciava entre el consum de peixos grassos de grans dimensions com el peix espasa o la tonyina, peix blau més petits com el verat, les sardines, les anxoves o el salmó, peix blanc com el lluç o el llenguado, marisc i altres aliments marins.

Les dones es van sotmetre a analítiques per mesurar els nivells en sang de vitamina D i iode, la sang del cordó umbilical es va analitzar per mesurar l'exposició fetal al mercuri i altres contaminants. I els nens es van sotmetre a diferents proves als 14 mesos i als 5 anys per mesurar les seves capacitats cognitives, el seu desenvolupament neuropsicològic i el seu risc de síndrome d'Asperger, que forma part dels trastorns de l'espectre autista.

De mitjana, les dones havien consumit aproximadament 500 grams de peix setmanals, que equivaldria a unes tres racions. I per cada 10 grams addicionals per sobre d'aquesta quantitat, els nens presentaven millors puntuacions en les proves de desenvolupament cerebral, fins a arribar als 600 grams setmanals. Una relació que va ser especialment evident quan els nens tenien cinc anys.

Menys risc d'autisme amb un major consum

Així mateix, els investigadors també van observar una reducció consistent en els trets de l'espectre autista associada a un major consum de peix durant l'embaràs.

El consum de peix blanc o peix blau gran va ser el que més es va associar a millors puntuacions dels nens, així com la ingesta de peix durant el primer trimestre de l'embaràs.

"Crec que, en general, la gent ha de seguir les recomanacions actuals", va dir Julvez, que admet que algunes com les de l'Agència Americana del Medicament (FDA, per les sigles en anglès) "haurien de ser menys estrictes", ja que no aconsellen menjar més de 12 unces (uns 340 grams) a la setmana.

Així mateix, aquest expert reconeix no haver observat en l'estudi cap benefici addicional quan les dones menjaven més de 600 grams setmanals.

"Crec que és molt interessant i llança molta més llum sobre els beneficis de menjar peix durant l'embaràs", ha reconegut Ashley Romà, metge del NYU Langone Medical Center a Nova York, que no ha participat en l'estudi. A més, destaca que hagi estat capaços de correlacionar el seu consum amb una suposada protecció enfront de l'autisme.