Un equip internacional de científics coordinat per l´investigador de la UAB Rubèn López Vales, ha identificat una proteïna anomenada interleucina-37 (IL-37) que promou la recuperació locomotora en lesions agudes de la medul·la espinal. Aquestes lesions poden comportar paraplegia o tetraplegia per la degeneració de les vies espinals. Durant els darrers anys, diferents estudis han demostrat que la resposta inflamatòria que es desenvolupa després de la lesió contribueix a la degeneració d´aquestes vies. Ara, el nou estudi demostra per primera vegada que la IL-37 suprimeix la resposta inflamatòria i minimitza la degeneració del teixit medul·lar.

Tot i que aquesta proteïna es va identificar 15 anys enrere, l´estudi de la seva funció ha estat dificultosa donat que la IL-37 no es sintetitza en ratolins. L'equip de López ha superat aquesta dificultat amb un ratolí modificat genèticament que produeix la forma humana de la IL-37. Els científics mostren que si la IL-37 s´administra immediatament després de la lesió els ratolins recuperen cert grau de mobilitat.

Aquest treball suposa, per tant, la troballa d´una nova estratègia terapèutica per al tractament de les lesions medul·lars agudes, que actualment no tenen cap tractament efectiu d´ús clínic. La descoberta pot obrir les portes també al tractament de malalties neurodegeneratives, atès que la resposta inflamatòria juga un paper clau en el transcurs d´aquestes patologies.

L´estudi, publicat aquesta setmana en la versió online de la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS), s´ha realitzat a la UAB, amb col·laboracions del Radboud University Medical Center (Holanda), University of Colorado (EUA) i Maximilian University of Munich (Alemanya), i ha estat finançat majoritàriament per la Fundació La Marató, pel Ministeri d'Economia i Competitivitat i per la fundació International Foundation for Research in Paraplegia.

Text