Els casos de nadons amb caps anormalment petites segueixen creixent al Brasil, on investigadors han informat aquest dimecres de la troballa d'una nova prova que relaciona l'augment amb el virus Zika que s'està propagant per Amèrica.

El Ministeri de Salut ha dit que la quantitat de casos presumptes de microcefàlia, un desordre neurològic en el qual els nadons neixen amb cranis i cervells més petits, va augmentar a 3.893 fins el 16 de gener davant els 3.530 registrats deu dies abans.

El nombre de morts registrades de nadons amb malformacions pujar a 49, segons han confirmat funcionaris del Ministeri en una roda de premsa. Fins al moment, les autoritats sanitàries han confirmat només sis casos de microcefàlia en què els nens estaven infectats amb el virus Zika, que és transmès per mosquits.

L'augment dels casos des que l'any passat es detectés el nou virus al Brasil va portar al Ministeri a relacionar-lo amb les malformacions congènites ia advertir a les dones embarassades que utilitzin repel·lent d'insectes per evitar les picades de mosquits.

Dimarts, investigadors brasilers van donar nous passos per demostrar que el Zika provoca microcefàlia. El centre biomèdic Fiocruz en Curitiba va anunciar que va trobar al virus a la placenta d'una dona que va tenir un avortament espontani, demostrant que el Zika pot arribar al fetus.

Fins ara, els investigadors només havien trobat al virus en el líquid amniòtic de dues dones embarassades.

"Aquest és un avanç significatiu, però encara no podem dir científicament que el Zika és la causa de la microcefàlia", ha indicat Jean Peron, expert en immunologia que està realitzant experiments en rates embarassades a l'Institut de Ciències Biomèdiques de la Universitat de Sao Paulo.

El virus Zika és transmès pel mosquit Aedes aegypti, que també és un portador conegut dels virus de la dengue, la febre groga i chikungunya. Experts sanitaris no estan segurs dels motius pels quals el virus Zika, detectat a Àfrica en 1947 però desconegut a Amèrica fins a l'any passat, s'està propagant tan ràpid al Brasil i els seus països veïns.