Investigadors de l'Hospital Universitari la Fe de València asseguren que les begudes d'origen vegetal no s'han d'utilitzar per reemplaçar el consum de llet materna o de fórmula en els nadons, després de detectar un cas d'escorbut en un nen que des dels dos mesos va ser alimentat amb llet d'ametlla.

Segons detallen en l'última edició de la revista 'Pediatrics', el menor va desenvolupar fractures i presentava problemes de creixement als 11 mesos com a conseqüència d'aquesta greu malaltia causada per la manca de vitamina C en la dieta, que afectava els mariners que passaven molt temps en alta mar però que actualment és poc freqüent.

El nadó, segons narra Isidre Vitòria, autor de l'article, va néixer a terme i va ser alimentat a base de llet de fórmula fins als dos mesos i mig de vida. A més, havia rebut totes les vacunes que estableix el calendari de vacunació d'aquesta comunitat.

No obstant això, després d'una inflamació de la pell, un metge va recomanar als seus pares alimentar diàriament amb un preparat líquid que incloïa llet i farina d'ametlla, pols de sèsam, malt d'arròs integral, mill i diferents probiòtics autoritzats a Espanya.

Als sis mesos la seva mare va començar a oferir purés de verdures i fruites però el menor no menjava. I als 11 mesos van observar que el menor es trobava cansat, fàcilment irritable, havia deixat de créixer i es negava a donar suport a les cames sobre una superfície sòlida, plorant fins i tot quan un adult tractava de moure-li les cames.

Una analítica va revelar nivells atípics de zinc, vitamina C i D, i l'hormona de la tiroide, i una radiografia va mostrar que el menor presentava fractures a les cames i l'esquena, i una pèrdua generalitzada de la seva massa òssia.

La fórmula amb llet d'ametlla es va interrompre i es va anar reemplaçant amb lactis, cereals, carn, fruites i verdures, alhora que es van introduir suplements de vitamina C i D. Tot just un mes més tard, les radiografies van evidenciar una millora i els nivells de ambdues vitamines van aconseguir normalitzar-se. I dos mesos després de canviar de dieta, el nadó va començar a caminar.