19 de gener de 2016
19.01.2016
40 Años
40 Años

Consells per posar límits als fills

Dir «no» al bebè o al nen és necessari per al seu correcte desenvolupament psicoemocional

19.01.2016 | 19:34
Consells per posar límits als fills

Els límits i les normes són necessàries en la vida d'un nen perquè a poc a poc vagi entenent que hi ha coses que no es pot fer i ensenyar també a dir no, davant d'una situació a la qual no ha d'enfrontar-se.

Es tracta d'una de les obligacions més difícils dels pares ja que de vegades comporta un enfrontament, una rebequeria, un plor ... però és tan complicat com beneficiós per al correcte desenvolupament psicoemocional del nen o el nadó.

Els nens han d'anar aprenent a poc a poc a demanar en comptes d'exigir, i a saber esperar; no es tracta d'un comportament cruel sinó d'un pas essencial en el creixement ja que a poc a poc el nen guanya confiança i autonomia. Els límits són imprescindibles perquè el nen se senti segur i sàpiga què pot i què no pot fer. Tot i que encara són molt petits els nens de 12 a 24 mesos ja tenen la suficient capacitat per entendre el 'no'.

En aquesta edat, és molt complicat raonar amb el petit per això cal seguir i repetir una sèrie de pautes com dir-li 'no' sense alterar-se, mirant-li als ulls i acompanyant-de gestos que puguin entendre.


Tots a una

És fonamental posar-se d'acord a quines coses direm 'no' per no confondre el nen. Que el pare digui que sí a una cosa i la mare digui que no, causarà confusió al petit. D'altra banda no contradir-se a un mateix és igual d'important: mantenir les rutines (l'hora dels àpats, d'anar a dormir, el bany ...) i les normes de la casa és bàsic perquè a poc a poc vagi assimilant les regles.

Com fer-ho?

Els límits en l'educació

Cal ser clar: Cal explicar als nostres fills perquè no poden fer alguna cosa i les conseqüències que li comportaria fer-ho.

Mantenir-se ferm: Un cop hem marcat un límit hem de mantenir tot i que el nen intenti convèncer-nos del contrari.

Confiança: Hem de tenir la certesa que encara que de vegades siguem 'dolents', els marquem límits pel seu bé, per molt que reaccionin malament.

Conseqüències: Si el nen transgredeix una norma que prèviament li hem explicat, ha de veure que això té uns efectes. És l'única manera que prendrà consciència dels seus errors.

Les formes: Quan estem enfadats amb el nen per alguna cosa que ha fet és important que no ens deixem portar pel mal humor o la ira del moment. Parlar amb tranquil·litat i explicar-li què ha fet malament, serà el camí. A més, cal reforçar la idea que estem disgustats amb una conducta, perquè el nen no pensi que és dolent o que li voldrem menys per un error.

Millor premiar que castigar: Si posem molts límits als nens pot acabar per confondre'ls. La sobreprotecció no és bona; no deixar que el nen faci coses per por que li passi alguna cosa és una manera d'inculcar-li por i molta inseguretat.

Per tant, és interessant posar alguns límits però també és important felicitar-lo quan compleix les normes, i corregir-li amb veu calmada però ferma quan fa alguna cosa malament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook