A partir d'aquest dijous entren en funcionament 59 noves ambulàncies a la regió sanitària de Girona. Aquesta substitució de tota la flota d'emergències del SEM es deriva del desplegament del nou concurs del transport sanitari. Els recursos s'han redistribuït amb l'objectiu de prioritzar l'atenció dels malalts més greus 'in situ' per sobre del fet de traslladar-los ràpid a l'hospital. En aquesta línia, s'incorporen quatre cotxes equipats com una veritable UCI mòbil per tal que el metge sigui el primer en arribar al malalt greu. Estaran situats a Sant Joan de les Abadesses, la Bisbal i Girona. A Lloret n'hi haurà un només a l'estiu. Entre les millores tecnològiques, les ambulàncies incorporen aparells que fan massatge cardíac de manera molt precisa.

El darrer concurs de Transport Sanitari Integrat es va fer el 2006 i, l'any passat, es va obrir una nova convocatòria. En el cas de la regió sanitària de Girona (que exclou Cerdanya però arriba fins a l'Alt Maresme), l'empresa adjudicatària ha estat Transport Sanitari de Catalunya. L'empresa ja té a punt totes les noves ambulàncies que, des d'aquest dijous, seran les que s'encarregaran de fer totes les atencions urgent i també tots els transports no urgents de malalts gironins.

El nombre d'unitats és exactament el mateix que hi havia fins ara però s'han fet alguns canvis en la redistribució dels efectius i també s'han incorporat nous recursos mèdics i tecnològics als vehicles. A partir d'ara, hi haurà 59 ambulàncies, de les quals 46 són unitats de Suport Vital Bàsic (SVB), on hi van dos tècnics d'emergències. També hi haurà nou unitats de Suport Vital Avançat, a quatre d'elles hi van un infermer i un tècnic i a les cinc restants s'hi afegeix la figura del metge. I, per últim, es crea el recurs del Vehicle d'Intervenció Ràpida (VIR) i n'hi haurà quatre.

Cotxes equipats com a UCI mòbil

Segons ha explicat la cap territorial del SEM a Girona, Anna Fontquerni, aquests nous vehicles estan ocupats per un tècnic i un metge i estan equipats com una veritable UCI mòbil. La seva funció és la d'arribar de manera més àgil i ràpida fins als malalts més greus per fer-los l'atenció 'in situ' i no prioritzar tant el trasllat a l'hospital. A més, s'han repartit estratègicament pel territori tenint en compte les necessitats demogràfiques i geogràfiques de les comarques gironines. En aquest sentit, aquests vehicles es situaran a Girona, Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i a la Bisbal d'Empordà. Com a reforç d'estiu, es destinarà un quart vehicle a Lloret de Mar.

"Els veïns de la Bisbal no han de patir"

En el cas de la Bisbal, el VIR hi serà present les 24 hores del dia. Això ha fet que l'ambulància de suport vital bàsic que fins ara estava les 24 hores a la capital del Baix Empordà només hi sigui durant el dia. Aquesta decisió ha provocat protestes al municipi, que reclama tenir l'ambulància les 24 hores del dia.

Segons Fontquerni, els veïns no han de patir perquè amb la presència del VIR es garanteix que hi ha un metge les 24 hores del dia per cobrir urgències a la zona i, en canvi, l'ambulància que fins ara passava la nit al municipi només estava preparada per actuar en casos no urgents perquè era un suport vital bàsic, integrat per dos tècnics sanitaris.

Novetats tecnològiques a bord

La cap territorial del SEM a Girona també ha remarcat que amb els deu anys que han passat des del darrer concurs s'han pogut incorporar millores tecnològiques per garantir una millor atenció als pacients.

Una de les més destacades és un aparell anomenat Lucas que permet fer massatge cardíac de reanimació amb molta precisió. Fins ara, aquesta maniobra s'havia de fer manualment i això provocava que l'execució no fos tan exacta i que, a més, s'hagués de fer amb el vehicle parat. Ara, el personal que vagi a l'ambulància només haurà de col·locar l'aparell i, mentrestant, podrà fer altres atencions al pacient mentre el vehicle ja va camí de l'hospital. "Això ens permet guanyar temps i tenir més mans lliures per fer altres cures al malalt", ha explicat.

Una altra millora significativa és que totes les ambulàncies duran uns monitors que permeten fer desfibril·lació. Els aparells són més lleugers que els que es feien servir fins ara, es poden desmuntar i són més senzills de transportar.

Un canvi important és que incorporen tecnologia bluetooth. Això fa que els tècnics els puguis manipular a distància ja que tenen un abast de fins a 30 metres. Aquesta funció pot ser de gran utilitat en rescats perquè es pot donar l'aparell als Bombers, aquests arribar fins a la persona que s'ha de tractar i els tècnics, a distància, activar la desfibril·lació.

Una altra millora és que tots els vehicles estaran geolocalitzats i, per tant, se'ls podrà localitzat sense necessitat de fer servir l'emissora i s'activarà la unitat que estigui més pròxima al lloc de l'emergència. A més, incorporen un ordinador a bord que els permet rebre un text amb els detalls del lloc i del nivell de gravetat del malalt. Fins ara, aquestes dades es facilitaven a través de l'emissora. Aquest canvi permetrà, doncs, que l'ambulància comenci a desplaçar-se amb més rapidesa i de manera més àgil.