L'alletament matern és un fet natural, però els nous hàbits socials i les alternatives comercials semblava que l'estaven relegant a un segon terme, en benefici de la llet artificial. En els darrers anys, però, s'han aixecat nombroses veus des de l'àmbit sanitari, però també des dels mateixos col·lectius familiars, recomanant el seu ús i explicant els beneficis que comporta per als nadons.

En aquest context, fa cinc anys que es va crear a Figueres l'associació Dona dóna Alt Empordà. Les actuals responsables d'aquest col·lectiu, Anna Domínguez, Anna Amer i Yolanda Fariña, expliquen que "som una associació sense ànim de lucre integrada per mares formades com a assessores de lactància, que volem dotar les mares, que vulguin alletar els seus fills, d'eines i informació per tal que la seva lactància sigui d'èxit. Els nostres serveis són gratuïts i la nostra tasca és de voluntariat social".

L'activitat més habitual i periòdica és el grup de suport mare a mare. Expliquen que "es tracta d'un espai en què les mares poden compartir experiències i resoldre els seus dubtes. La informació que se'ls ofereix és sempre veraç i contrastada científicament. Les trobades es realitzen cada primer i tercer divendres de mes al Centre cívic de la Creu de la Mà, de 17 a 18.30 hores. També fem altres activitats destinades a normalitzar el fet d'alletar, com ara la setmana mundial de la lactància materna, a principi d'octubre, de caràcter més festiu. Així mateix realitzem xerrades divulgatives a instituts i escoles, entre altres".

Amb Núria Clausell

El passat dia 10 de desembre, Dona dóna i la Fundació Salut Empordà varen oferir una xerrada a l'Hospital de Figueres amb l'experiència d'una mare, Núria Clausell, que és infermera pediàtrica. La cap d'Infermeria del Servei Maternoinfantil de la Fundació Salut Empordà, Concep Pujol, recorda que "fa un parell ­d'anys des de la nostra unitat vàrem començar una col·laboració amb l'associació. Aquesta col·laboració neix de la mútua necessitat de compartir coneixements, experiències i de la voluntat de millorar el nostre vessant tant professional com humà. Les infermeres van realitzar uns fullets informatius recollint les preguntes més freqüents dels pares. D'aquesta iniciativa en van sortir dos díptics, un sobre les cures bàsiques del nadó i el segon sobre l'alletament matern, en aquest últim concretament hi van col·laborar les integrants de l'associació".

Per la seva banda, Anna Domínguez, Anna Amer i Yolanda Fariña comenten que "l'associació la van fundar assessores de lactància i les seves famílies i, posteriorment, s'han anat incrementant als associats. A les trobades del grup, hi pot venir qui vulgui, són obertes i gratuïtes (mares, pares, nadons, avis, àvies, amigues, amics...). Algunes mares es vinculen durant un temps perquè es troben en els mateixos moments vitals que altres mares del grup, altres només vénen en moments puntuals, potser només una sessió per resoldre algun dubte o problema... N'hi ha que continuen actives des que eren usuàries i fins i tot altres que han acabat formant-se com a assessores i estan fent aquesta tasca dins el grup. La xarxa que creem està composta per dones generoses que donen el seu temps formant-se i acompanyant les mares, i que moltes decideixen tornar el que han rebut fent-se sòcies -un fet molt necessari-, implicant-se activament en jornades de normalització, formant-se i convertint-se en assessores".

Educació maternal amb avis i àvies

A primers de novembre, es va dur a terme, a l'Hospital de Figueres, una classe especial d'educació maternal. Aquestes xerrades normalment estan adreçades a les persones que properament han de ser pares i els que ho han estat recentment, però, en aquesta ocasió, també va reunir els avis, per parlar de com han evolucionat els costums segons les evidències científiques, en comparació a fa trenta o quaranta anys. En aquest sentit, es van explicar quines són les pràctiques que es recomanen avui dia per tal de conciliar els estils entre les diferents generacions. Aquesta classe d'educació maternal intergeneracional va tenir molt bona acollida i es preveu que tingui continuïtat.

Joana Reid, llevadora de l'Hospital de Figueres, és qui va dirigir aquesta trobada participativa. Es van comparar els mètodes que va utilitzar l'anterior generació de pares amb el que es fa avui i per què. De com han canviat les cures del cordó umbilical, que abans s'embolicaven i que avui es deixen a l'aire. Dels beneficis de posar a dormir el nadó panxa enlaire, en comptes de bocaterrosa o de costat; que la llet materna no és aigualida, sempre és bona per al nadó, que el protegeix de bacteris i fins i tot en l'etapa adulta influeix en el fet de tenir menys problemes d'obesitat i diabetis. Només es desaconsella quan la mare és portadora del VIH o quan pren uns medicaments molt concrets.

Fet natural: Un benefici per a la salut del nadó i de la mare

Els professionals de la salut són clars. La cap d'Infermeria del Servei Maternoinfantil de l'Hospital de Figueres, Concep Pujol, explica que l'alletament matern "és el tipus d'alimentació aconsellada pels professionals, associacions i organitzacions mundials, aporta múltiples beneficis tant a la mare com al nadó i reforça el vincle mare-nadó. Per a la mare, el fet de donar el pit ajuda a aconseguir una millor recuperació i també és un factor protector del càncer de mama. Per al nadó, representa l'aportació nutricional adequada per al seu creixement, l'ajuda a augmentar les defenses per lluitar contra les infeccions, afavoreix el vincle matern i el seu desenvolupament sensorial, emocional i neuronal".

Afegeix que "quan per motius de salut del nadó aquest no pot menjar o no pot succionar del pit, sempre hi ha l'opció que la mare utilitzi un extractor de llet i li doni al seu fill mitjançant una sonda, xeringa o cullera. En el mercat hi ha diversos productes que ens ajuden a recollir, conservar i proporcionar la llet de la mare al nadó, mantenint-ne tots els beneficis".

Des de l'associació Dona dóna no volen parlar dels avantatges que suposa l'alletament "perquè, dit així, sembla que parlem d'excepcionalitat, quan la lactància materna és allò natural, normal. Hauríem de parlar, en tot cas, dels inconvenients de la lactància artificial i dels seus perills a curt i llarg termini. La ciència actualment avala la lactància i cada dia surten nous estudis que fan que la llet materna sigui un aliment únic i meravellós, especialment dissenyat per al nadó".

Recorden que "som mamífers i estem especialment dissenyades per alletar i els nostres infants per rebre-la. L'OMS recomana la lactància materna exclusiva fins als sis mesos i posteriorment, juntament amb l'alimentació complementària, fins als dos anys o fins que mare i nadó desitgin".

Després de cinc anys treballant en aquest camp, l'associació Dona dóna indica que en aquest període "hi ha hagut una millora en la situació, s'ha normalitzat més el fet d'alletar. Les dones que volen donar el pit tenen més informació, suport i ho fan durant més temps.