A final del mes passat l'Organització Mundial de la Salut va publicar un estudi internacional sobre el consum de carn vermella i la carn processada i la seva incidència en el càncer colorectal, entre d'altres. Les dades sobre la carn processada van ser contundents: consumir 50 grams d'aquest tipus de carn diàriament augmenta elrisc de tenir càncer colorectal

el 18 %.

Si bé l'OMS deixa clar que menjar carn té beneficis per a la salut, també afirma que conté substàncies químiques que es formen durant el seu processament o la seva cocció, i que són perjudicials per a la salut.

Limitar-ne el consum

S'aconsella així limitar el consum de carn vermella i processada, ja que estan relacionades amb un risc més alt de mort per malalties del cor, diabetis, càncer i altres patologies.

En l´últim llibre que vaig escriure, titulat 'Tú ahorras, ¡ganamos todos!', parlo de totes aquestes qüestions i, en especial, de com i què hem de menjar per gaudir d'una bona salut, tant nosaltres, com els nostres fills. A través del decàleg d´hàbits saludables d´aquest llibre, explico quins són els aliments que hem de consumir de forma diària, i quins hem de menjar de forma molt esporàdica, quines quantitats i la seva forma de cocció.

És un llibre que ens ajuda a recuperar el sentit comú de saber menjar d'una manera saludable i amb consciència.

Pots començar per aquestes senzilles pautes:

1) L'esmorzar és el menjar més important del dia. Recupera líquids i minerals perduts durant la nit amb infusions, begudes vegetals o sucs naturals; crea l'energia necessària per afrontar la jornada amb cereals integrals, muesli o pa de bona qualitat acompanyat de compota de fruites, tonyina, patés vegetals...

2) A mig matí, el millor és prendre alguna peça de fruita o unes quantes fruites seques. Beu aigua amb freqüència, és essencial per a totes les funcions del nostre metabolisme.

3) El menjar ha de ser variat i ha d'incloure: verdures (crues o cuites), cereals (arròs, pasta...) i proteïnes, especialment llegums, en menor mesura peix, algun dia ous i un dia carn de bona qualitat.

4) A mitja tarda, una peça de fruita o fruita seca.

5) El sopar: l'àpat més lleuger del dia. Sopa d'hora i pren aliments de fàcil digestió: verdura cuita, peix a la planxa o al vapor.

Cal destacar la importància d'incorporar a la nostra dieta els cereals integrals o la pasta de bona qualitat. La fibra que ens aporta ajuda a millorar el sistema digestiu, redueix els nivells de colesterol i és una gran aliada en la prevenció del càncer de còlon.

És important consumir només esporàdicament aliments rics en greixos saturats i poc nutritius, com la brioixeria industrial, precuinats i carns processades, ja que el seu consum excessiu ocasiona problemes de salut.

De vegades, el sentit comú és el menys comú de tots els sentits. Recuperem doncs el sentit comú per saber menjar de forma saludable i ser conscients de tot el que introduïm a la nostra alimentació.