01 de desembre de 2015
01.12.2015

Deu claus per entendre la sida

La realitat de la malaltia, que afecta 16 milions de persones al món, segueix suscitant alguns dubtes

01.12.2015 | 21:32
L´1 de desembre se celebra el Dia de la lluita contra la sida.

Aquest dimarts 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la lluita contra la sida, data que recorda la importància de seguir treballant contra aquesta malaltia, considerada a tot el món com un dels reptes de salut pública més importants, especialment en els països amb ingressos baixos i mitjans.

Els avenços en els tractaments i en l'atenció sanitària han fet de la infecció per VIH al món occidental una malaltia crònica. Actualment, la qualitat i l'esperança de vida de les persones amb VIH podrien equiparar-se a la de moltes altres persones.

Tot i així, els canvis en la percepció social del VIH han estat menys significatius. Per trencar la barrera de l'estigma i millorar la conscienciació sobre la malaltia és important augmentar el coneixement sobre la malaltia.

Ens hem dirigit a l'Organització Mundial de la Salut i al Ministeri de Sanitat per resoldre els principals dubtes sobre el VIH / sida:

Què és la infecció pel VIH?
El virus de la immunodeficiència humana (VIH) infecta les cèl·lules del sistema immunitari i les destrueix (o trasbalsa el seu funcionament), fet que implica el deteriorament progressiu d'aquest sistema i acaba produint una deficiència immunitària. Es parla d'immunodeficiència quan el sistema immunitari ja no pot complir la seva funció de combatre les infeccions i altres malalties.

Les infeccions que acompanyen la immunodeficiència greu es denominen 'oportunistes' perquè els agents patògens causants aprofiten la debilitat del sistema immunitari.

Què és la sida?
La sida (síndrome d'immunodeficiència adquirida) representa les etapes més avançades de la infecció pel VIH. Es defineix per l'aparició d'alguna de les més de vint infeccions 'oportunistes' vinculades amb el VIH.

Com es transmet la infecció pel VIH?
El VIH no es transmet amb els contactes quotidians: petons, carícies, WC públics, dutxes, tos, esternuts, gots, coberts, aliments, llocs de treball, escoles, gimnasos, piscines ... Tampoc es transmet a través de la saliva, les llàgrimes o la suor, ni per picades d'insectes o pel contacte amb animals domèstics.

Sí que es pot transmetre a través de les relacions sexuals de penetració (vaginal, anal o oral) sense preservatiu, ja que tant el semen com les secrecions vaginals i la sang d'una persona infectada contenen una concentració suficient del virus com per transmetre'l d'una persona a l'altra.

Hi ha altres vies de transmissió com l'intercanvi de material d'injecció (compartir xeringues o material utilitzat per l'administració de drogues intravenoses), la transfusió de sang i derivats (en països en vies de desenvolupament) i la transmissió maternofetal (de mare infectada a nen).

Quantes persones estan infectades pel VIH?
Segons càlculs de l'OMS i ONUSIDA, a finals del 2014 hi havia al món uns 36,9 milions de persones infectades pel VIH. Aquest mateix any van contraure la infecció uns 2 milions de persones, i uns 1,2 milions van morir per causes relacionades amb el VIH.

Quant de temps triga a aparèixer la sida a les persones infectades amb el VIH?
El període pot variar molt d'una persona a una altra. Si no es subministra tractament, la majoria dels infectats pel VIH presenten signes de malaltia al cap de 5 a 10 anys, encara que el període pot ser més breu. El temps que transcorre entre la infecció pel VIH i el diagnòstic de la sida pot variar entre 10 i 15 anys, de vegades més.

El tractament amb antiretrovirals pot fer més lenta l'evolució perquè evita la multiplicació del virus i, en conseqüència, disminueix la quantitat de virus present a la sang de l'individu infectat (l'anomenada 'càrrega vírica').

Quina és la infecció oportunista que afecta amb més freqüència a les persones infectades amb el VIH i pot causar-los la mort?
La tuberculosi va matar 390.000 persones infectades pel VIH el 2014. A l'Àfrica, és la causa principal de mort de les persones infectades pel VIH; a escala mundial, és una de les causes principals en aquest grup.

Com puc limitar el risc d'infectar-me amb el VIH per mitjà de les relacions sexuals?
Cada vegada que tingui relacions sexuals, utilitza correctament el condó masculí o femení. I sobretot cal abstenir-se de practicar les relacions sexuals amb penetració sense protecció. Si s'utilitza correctament en cada coit, el condó és un mètode d'eficàcia comprovada per prevenir la infecció del VIH en homes i dones.

La circumcisió masculina, evita la transmissió del VIH?
La circumcisió masculina redueix en un 60% el risc de transmissió sexual de les dones als homes. Des de 2007, l'OMS i ONUSIDA han recomanat la circumcisió mèdica voluntària com una estratègia suplementària important per prevenir la infecció pel VIH en llocs on aquesta té gran prevalença i la circumcisió masculina és poc freqüent. Catorze països de l'est i el sud d'Àfrica que reuneixen aquestes característiques han iniciat programes per ampliar la circumcisió masculina.

La circumcisió masculina per raons mèdiques és una intervenció que brinda protecció parcial per tota la vida contra les infeccions de transmissió sexual, especialment la causada pel VIH. Sempre s'ha de considerar com a part d'un conjunt complet de mesures preventives i mai ha de reemplaçar a altres mètodes coneguts, com l'ús del condó femení o masculí.

En quin estat es troba avui dia el tractament amb antiretrovirals?
A mitjan 2015, 15,8 milions de persones rebien tractament amb antiretrovirals a nivell mundial. Fins al 2003, el cost elevat dels medicaments, les infraestructures sanitàries febles o insuficients i la falta de diners impedien l'ús ampli del tractament amb una combinació d'aquests medicaments en aquests països. En els últims anys, l'augment de la decisió política i del finançament ha propiciat una ampliació extraordinària de l'accés al tractament.

Hi ha cura per la infecció pel VIH?
No, no hi ha cura per la infecció del VIH. Però un bon tractament amb antiretrovirals seguit al peu de la lletra disminueix l'evolució de la infecció fins gairebé aturar-la. Cada vegada més persones infectades pel VIH, fins i tot en països poc desenvolupats, poden romandre en bones condicions. Actualment l'OMS recomana que totes les persones infectades pel VIH i aquelles que corren riscos considerables rebin tractament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook