Barcelona Fisioterapeutes han alertat de la síndrome de 'text neck', una "malaltia tecnològica" causada per inclinar el coll per escriure missatges de text al mòbil que pot comportar dolor i rigidesa cervical, cefalees i esquenes adolorides, entre d'altres patologies.

Síndrome de l''text neck'

La fisioterapeuta i vicedegana del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Mònica Rodríguez, ha explicat que "cada vegada hi va més gent a les consultes" per les anomenades malalties tecnològiques, a causa de la utilització inadequada i perllongada de 'Smartphones', 'tablets', portàtils i ordinadors.

Quan es gestiona de forma equivocada el mòbil o la 'tablet' es flexiona la postura cervical i de vegades es torça el cap, es tiren cap endavant l'esquena i augmenta la cifosi dorsal --curvatura de la columna--, fet que també afecta els patrons respiratoris.

En posició recta, el crani pesa entre 4 i 5 quilos, però si el coll es flexiona 15 graus per mirar el telèfon, "la força que s'exerceix sobre les vèrtebres i la musculatura cervical augmenta fins als dotze quilos", i segueix creixent en funció d'aquesta inclinació a 45 graus, 22 quilos.

El 'text neck' pot generar disfuncions en el sistema neuromusculoesquelètic a nivell cervical perquè si al llarg del temps la columna vertebral no treballa bé es pot alterar l'alineació articular, provocant hèrnia discal, cervicoartrosis, contractures i mal de cap, ha avisat.

L'excés d'ús del polze al telèfon

A més, l'excés d'ús del dit polze a l'hora d'escriure al mòbil pot comportar estrès articular i generar Tenosinovitis de Quervain i rizartrosi del polze, "una artrosi molt típica de les dones que cosien", si bé sobre aquest extrem encara no hi ha prou evidències científiques i són necessaris més estudis, ha precisat.

Per esquivar aquestes patologies tecnològiques, la fisioterapeuta ha recomanat servir més de les notes de veu en comptes d'enviar sempre missatges de text, utilitzar les dues mans per escriure i intentar situar el canell en una posició neutra.

Consells per evitar el 'text neck'

Ha aconsellat situar la pantalla del mòbil -també de 'tablets' i portàtils- en una posició lleugerament inferior als ulls perquè les cervicals estiguin en una posició neutra i no flexionada, mantenir una postura recta encara que sense forçar i seure de manera adequada.

En el cas dels ordinadors, és important situar el teclat i el ratolí de manera que no es tanqui el canell, recolzant els avantbraços i utilitzant un coixí sota el canell: "El teclat hauria d'estar a un nivell inferior a l'altura dels colzes ".

També ha recomanat intentar descansar aproximadament cada trenta minuts i fer estiraments actius d'extensió del canell.