Una dieta variada i acolorida, practicar dejunis per depurar el cos i moderar la ingesta de proteïna animal fa que la nostra alimentació millori i ajuda a prevenir malalties com el càncer. Ho explica la nutricionista Pilar Sala, la qual col·labora amb diferents centres de Figueres en temes d´alimentació. Més informació sobre la seva activitat i tallers a www.pilarsalanutricion.com. L'anunci de l´Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat els productes carnis processats, com ara els embotits, com a "cancerígens" i la carn vermella com a "probablement cancerígena". Això és una evidència real, assenyala Sala, que ens ha de portar a reflexionar sobre la nostra alimentació.

Ens ha d´alarmar excessivament la notícia que ha publicat l´OMS?

Davant la notícia que ha fet pública l´OMS tots hem de fer una reflexió obligada. Hem de donar un vot de confiança a la ciència, malgrat que sectors com el ramader no rebin bé aquesta notícia, ja que se senten agredits. Ja fa molts anys que la ciència s´ha adonat que consumir un excés de proteïna animal no és bo perquè està relacionat amb el risc de patir càncer. Cal dir que en un inici tots els aliments tenen les seves propietats, però hem d´aprendre a cuinar-los i a utilitzar-los en la justa mesura. Un mateix aliment pot ser un verí i una teràpia curativa. Hem de partir d´aquesta base per no ser gens alarmistes.

Així podem consumir carn vermella i processada amb moderació?

Podem dir que es pot consumir en certa mesura però utilitzant molt bé les coccions. Un problema que ens porta la carn vermella és que ens aporta un excés de metionina, una substància inflamatòria. Una situació inflamatòria en el cos no és mai adequada, el càncer viu de processos inflamatoris. Si bé aquesta proteïna, la metionina, és meravellosa i necessària per al cos i s´ha d´incloure a la nostra alimentació, en excés no ho és. També se´ns planteja un altre problema, que és el procés de cocció. La carn no la podem consumir crua. En rostir-la a altes temperatures es produeixen elements químics directament cancerígens que s´ingereixen amb l´aliment. Hi ha un tercer factor i és que aquestes substàncies generen acidesa al cos, això tampoc és adequat. Si bé la proteïna animal va permetre evolucionar l´home, ara estem davant d´una evidència tan real que ens espanta.

I pel que fa a la carn processada?

L´OMS parla de la carn processada perquè també ha patit un procés de cocció i s´hi han afegit additius. La carn té uns greixos que quan se sotmeten a altes temperatures generen substàncies nocives. La brasa o el fumat són coccions que alteren molt aquests productes, però també hi ha carns que no han patit aquests processos, per exemple un bon fuet que només ha estat conservat en sal i pebre es pot menjar sense problemes. També hi ha carn que només s´ha marinat, com ara un carpaccio de vedella per exemple, tot i així cal fer-ne un ús moderat. Reitero que hem de ser molt rigorosos amb les coccions d´aquests productes i l´elecció que fem. Cal aprendre i estar oberts perquè sobre la nostra alimentació prenem decisions diàriament.

Quan som a la cuina, com fem una bona cocció?

Fem una cocció perfecta quan no superem els 90 graus de temperatura. Es poden posar unes gotes de llimona a la carn perquè aquesta generi menys substàncies nocives. Cal no fregir aliments en olis calents que fumegin, els filets han de ser prims, així n´hi haurà prou de fer volta i volta, ja que el temps de cocció és molt important. Si utilitzem la tècnica del vapor cal recordar que passat els trenta minuts, els aliments perden nutrients. I quan anem a comprar hem de llegir bé les etiquetes. Per ser crítics ens hem d´informar.

Quins són els aliments alternatius que podem consumir?

Aquesta substància de la qual parlem, la metionina, la trobem en altres aliments com el rovell d´ou. No l´hem de prendre excessivament cuit perquè no es generi el mateix problema que amb la carn. També en els fruits secs, els llegums, que són meravellosos i formen part de la nostra dieta mediterrània. També és cert que la metionina derivada del llegum no és tan fàcilment absorbible pel cos. Així que hem d´aprendre a alimentar-nos i fer associacions entre aliments perquè la metionina s´absorbeix més bé.

Com podem saber si l´abús de certs aliments "cancerígens" ja està repercutint en la nostra salut?

De moment la ciència no disposa d´una prova específica però sí hi ha indicadors i paràmetres a la sang que ens podrien fer sospitar si hem acumulat aquestes substàncies al llarg de la vida. Per això jo advoco per fer neteges, són molt importants. La natura en fa, els animals en fan i en els humans són molt sanes. De vegades un lleuger dejuni, o estar uns dies sense fer cap ingesta de producte animal, que ja seria un començament de dejuni, és meravellós i també en nens es pot aplicar. Però s´ha d´utilitzar l´enginy: no es tracta només de menjar verdures i arròs. Estem en una zona meravellosa on la varietat d´aliments és molt àmplia. Però per dur a terme aquesta mesura cal fer una consulta prèvia professional, un estudi personal.

El millor de la dieta és que sigui variada i acolorida?

Hem de reincoporar llegums, fruits secs, productes de temporada, de bona qualitat i reduir la part animal. A més és molt important que la nostra dieta tingui una gran varietat de color. Aquest color ens indica la presència de fitoquímics en els aliments que estan directament relacionats amb el sistema immunològic. Com més es couen els aliments, més baixa el color de qualitat i es van perdent aquests fitoquímics. És bo que cada dia tanquem els ulls i pensem quins aliments crus hem menjat perquè el menú ideal hauria d´incloure una porció crua d´aliments molt ben mastegada i una altra porció d´aliments cuinats.

Apostar per una dieta sana és més car?

Per exemple els aliments ecològics donen moltes més garanties pel que fa al seu processament i també són més nutritius, així que amb menys quantitat ens alimentem. És qüestió de saber quina és la nostra escala de valors. Si jo aposto per una alimentació sana, milloraré el rendiment i gaudiré d´aquest plus més endavant. I com més gent consumeixi aquests productes més s´abaratiran els seus preus.

Sí un de cada tres càncers té a veure amb l´alimentació, quins aliments cal eliminar?

Rotundament és així. Cal fer un control exhaustiu de la ingesta de sucre blanc refinat, de pa blanc, els cereals han de ser integrals, s´ha d´evitar l´excés de fruita. La malaltia sempre ve per excés o per defecte. Veiem que no es troba càncer en països on no hi ha excés de consum de proteïna animal i que moltes malalties estan relacionades directament amb el primer món i l´abundància.