La salut pública catalana oferirà la reconstrucció de clítoris a les dones i nenes residents a Catalunya que han sofert mutilació genital. Les afectades s'hauran d'adreçar al Centre d'Atenció Primària (CAP) que els correspongui per zona, que si no disposen d'unitat d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) les derivaran a un hospital autoritzat. Una unitat mixta de professionals de ginecologia i cirurgia plàstica s'encarregarà de la intervenció, que té un abast anatòmic i funcional, si bé no es pot garantir la recuperació plena de la sensibilitat a la zona. Les despeses derivades de l'operació seran assumides pel sistema sanitari públic català.

La reconstrucció de clítoris forma part del conjunt d'accions del Govern per lluitar contra la mutilació genital femenina i acompanyar les dones i nenes afectades. La Generalitat de Catalunya ha articulat des del 2001 un sistema preventiu i d'actuació, transversal i de treball en xarxa, per prevenir aquesta pràctica.

Des del Departament de Salut se subratlla que la mutilació genital femenina reflecteix una desigualtat de gènere molt arrelada, que constitueix una forma extrema de discriminació de les dones. És practicada majoritàriament en menors i constitueix també una violació dels drets de l'infant. Així mateix, viola els drets a la salut i els drets sexuals i reproductius, la seguretat i la integritat física, el dret a no ser sotmesa a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba produint la mort.

Es tracta d'una pràctica molt dolorosa físicament i psicològicament que té conseqüències greus a curt i a llarg termini. Pot produir hemorràgies greus, problemes urinaris, quists, infeccions, infertilitat, complicacions en el part i mort de les nounades.