Tots els establiments del sector de l'ortopèdia que hi ha a les comarques gironines tancaran avuiper protestar contra les retallades a les prestacions de productes ortoprotèsics que vol aplicar el Ministeri de Sanitat. Les botigues d'ortopèdia que hi ha a Girona, Figueres, Olot, Palamós i Vulpellac han decidit per unanimitat abaixar la persiana aquest dilluns per secundar una jornada de vaga organitzada a tot l'Estat, coincidint amb una manifestació que es farà al migdia davant la seu del Partit Popular a Madrid. A més de les empreses i professionals de l'ortopedia també hi estan convocats associacions d'usuaris i pacients i entitas afectats.

Aquesta és la primera vegada que el sector organitza una movilització d'aquest tipus i el motiu, explica la Federació Catalana d'Ortopèdia -que representa el 95% dels professionals a Catalunya- és protestar contra la modificació d'un reial decret que "suposa una important retallada pels ususaris, posa en perill la viabilitat econòmica dels centres dispensadors i complica enormement la prescripció".

"És una decisió presa unilateralment pel Ministeri, que deixa uns marges comercials que posen en perill les botigues i perjudica els usuaris, ja que retalla moltíssim les prestacions", explica Xavier Bosch, d'Ortopèdies Bosch, a Girona, que dilluns tancarà la botiga per adherir-se a la protesta, tot i que no es desplaçarà fins a Madrid per a la manifestació.

Pacients i botigues hi perden

Fons del sector de l'ortopèdia expliquen que, amb els canvis introduïts pel Ministeri, la inclusió dels productes al catàleg de prestacións es farà per oferta, i per això, els proveïdors "ofertaran només productes genèrics de poca qualitat per poder competir en un mercat en què el preu baix serà primordial per ser inclòs".

L'usuari, a més, no tindrà opció de millora. És a dir, que no podrà escollir un producte ortoprotèsic de més qualitat o amb prestacions superiors del que se li ofereix, aprofitant la part pública de la prestació i afegint la diferència pel seu compte. "Si li pertoca un producte de 100 euros i ell en prefereix un de 150, no pot abonar la diferència, haurà de renunciar al finançament públic i pagar-ho tot pel seu compte, perquè serà un producte que no està inclòs al catàleg", explica Bosch.

Pel que fa als establiments, la Federació Catalana d'Ortopèdia detalla que estaran obligats a comprar a determinats proveïdors, "i hauran d'assumir la responsabilitat de productes que no han escollit lliurement, sinó per l'oferta del Ministeri de Sanitat".

"Els centres d'ortopèdia, en molts casos, fabriquen, adapten i modifiquen els productes d'acord amb les directrius marcades en una prescripció mèdica i de forma individualitzada per cada pacient", expliquen des de la Federació, i afegeixen que "el nou marc pot comportar problemes pel que af a l'adaptació d'un producte no adequat, en no existir-ne un de més adequat a les necessitats del pacient, a part de reclamacions i problemes de garantia".

Des de l'ens integrat per la Federació Espanyola de Tècnics Ortopèdics, l'Associació Catalana d'Ortopèdics i el Gremi d'Ortesistes i Protesistes de Catalunya també adverteixen que la nova normativa pot comportar problemes als prescriptors i metges, ja que veuran limitada la seva capacitat de prescriure el millor producte per les necessitats del pacient si no apareix al catàleg.